Czym jest cybuch?
Jest to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z glinki, często lakierowany. Może być płytki o dużej powierzchni, głęboki, ale za to o niewielkiej średnicy lub zupełnie „duży” (głęboki i o dużej średnicy). Warto pod konkretną markę tytoniu mieć optymalny cybuch.
Tytonie niższej jakości lub dość grube wymagają głębszych cybuchów, ponieważ trudniej je odpowiednio ułożyć, a drobniejsze natomiast nie mają aż takich wymagań. Kolejną cechą jest masywność cybucha ma ona właściwie drugorzędne znaczenie, ale posiadająca mimo wszystko wpływ na palenie. Grube ścianki się dłużej nagrzewają a co za tym idzie może zająć dłuższą chwilę zanim fajka osiągnie najgęstszy dym.
Osobiście mam kilka cybuchów, ale jestem fanem najstarszego, jaki posiadam dla mnie nie ma lepszego nie zależnie od tytoniu. Jednak nie powiem żeby na przykład było złym pomysłem stosowanie głębokiego cybucha do tytoniu, którego nie nabija się dużo nie raz stosowałem takie rozwiązanie i nie mogę narzekać na efekty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem
Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]
lip
G: Golden, oznaczenie jakości herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]
Złote mleko, herbata z kurkumą
Latte na bazie mleka i kurkumy, nazywane Złotym Mlekiem, jest tak bardzo popularne w Wielkiej[...]
mar
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]
lut
Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?
Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]
cze
Herbata we Francji
Przeciętnego Polaka pijącego herbatkę do śniadania i kolacji czeka we Francji nieco przykra niespodzianka. Bo[...]
mar