ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki uproszczony przewodnik po herbacianych zbiorach na całym świecie.

Afrykańskie zbiory herbaty

We wschodniej Afryce  w krajach takich jak  Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopii, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową.

Japońskie zbiory herbaty

W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października. Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha, ale wyróżnia się jeszcze 4 podstawowe okresy zbiorów.

  • Shincha – Nowa herbata, nazwa herbaty zbieranej przed tradycyjnym pierwszym zbiorem.
  • Ichibancha – Pierwsza herbata. Ta nazwa całościowo odnosi się do pierwszych zbiorów, w tym shinchy i występuje zwykle od końca kwietnia do maja.
  • Nibancha – Druga herbata. Nazwa odnosi się do drugiego zbioru w roku od czerwca do końca lipca.
  • Sanbancha – Trzecia herbata, te zbiory odbywają się w sierpniu.
  • Yonbancha – Czwarta herbata.  To czwarty termin zbiorów w Japonii i w zależności od regionu może trwać do końca października.

Zbiory herbaty w Chinach i na Tajwanie

Okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w tych krajach w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych aż do końca listopada. Okresy zbiorów są mocno związane z kalendarzem księżycowym.  Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” Qing Ming. Następne terminy zbiorów:

  • Qing Ming „jasne światło”: herbaty zbierane przed 4-6 kwietnia
  • Yu Qian „przed deszczem”: herbaty zbierane przed 20 kwietnia
  • Gu Yu „ziarno deszczu”: herbaty zbierane przed 5 maja
  • Li Xia „początek lata”: herbaty zbierane przed 21 maja

Herbaty wytwarzane z większych i starszych liści  z niższych partii krzewów mogą być zbierane przez cały okres i zbiory nie są tak restrykcyjnie powiązane z księżycowym kalendarzem.

Zbiory herbaty w Indiach i na Sri Lance

W prowincji Darjeeling oraz Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy, czasami zdarza się iż herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest „zimowym” (winter flush).

  • First Flush: marzec – kwiecień
  • Second Flush: maj – czerwiec
  • Monsoon Flush: lipiec – sierpień
  • Autumnal Flush: październik – listopad

W prowincji Nilgiri i na Sri Lance zbiory herbaty mogą odbywać się cały rok ze względu na brak pory zimowej.

W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy(First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]

7 Comments

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

NASA w służbie ogrodów herbacianych w Assam

Assam to region Indii słynący z wyjątkowej herbaty dającej intensywny i charakterystycznie słodowy napar. Pierwsze[...]

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.