ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Akcesoria do Yerba Mate

Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych typach mate. Bombilla czyli filtrująca rurka do picia wykonana może być z przeróżnych materiałów, od tworzyw sztucznych, przez bambus i różne metale aż po srebro. Obecne często są zdobione pierścienie przy ustniku mające za zadanie dodatkowo chłodzić napar. Sam element filtrujący może mieć różny kształt już to kulek, już to walców już to łyżek. Do mate drobniejszych polecane są bombille przypominające łyżeczki albo płaskie dyski umieszczone pionowo. Taka bombilla nazywana jest bomba i często służy do drobno mielonej mate w typie chimarrao.

Naczynie do yerby również ma różną postać w zależności od zastosowania. Najbardziej oryginalne i tradycyjne powinny być wykonane z drewna, a konkretnie z palo Santo czyli świętego pnia. To zielone drewno ma właściwości antybakteryjne co poprawia walory zdrowotne naparu oraz pomaga zachować czystość samego naczynia. Naczynie do mate nazywane jest matero lub mate i taka jest ich ogólna nazwa. Wykonane z tykwy nazywają się kalebasą. Nie jest to dokładnie rzecz ujmując tykwa lecz podobna roślina występująca w Ameryce Południowej a nosząca nazwę dzbaniwo kalebasowe. Do wykonania matero służy tutaj skorupa owocu. Takie naczynie musi przed pierwszym użyciem przejść kurado czyli szereg czynności mających na celu usunięcie resztek miąższu z owocu. Matero przystosowane do picia terere czyli mate na zimno nazywane jest guampa i wykonane bywa z roku lub kopyta wołu. Coraz większą popularnością cieszą się także matera ceramiczne, których zaletą jest przystępna cena i łatwość używania oraz czyszczenia. Osoby nie przywiązujące wagi do tradycji piją jednak swoją yerbę z czegokolwiek ponieważ posiadając najważniejszą bombillę można zaparzyć mate w szklance lub zwykłym kubku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?

Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]

1 Comments

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]

Jaka herbata na jaką porę dnia?

Wiele osób lubi zaczynać dzień od herbaty lub kawy. Warto podkreślić, że oba te napoje[...]

Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?

W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]

Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania

Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]

Portugalska herbata. Herbata z Azorów

Pierwsze swoje własne plantacje herbaciane Portugalczycy założyli jednak nie na Azorach lecz w Brazylii, w[...]

Badanie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia herbaty liściastej w Polsce

Zapraszamy do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej spożycia i zakupu herbaty liściastej w Polsce. Z góry[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.