ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Herbata Bai Hao Yin Zhen

Herbata: Bai Hao Yin Zhen
Pochodzenie: Fuding, Fujian, Chiny.
Zbiór: Wiosna 2013
Sprzedawca: Five Star Tea.

Degustowana przeze mnie herbata biała jest najwyższej jakości. Kupiłam ją w nieistniejącym już sklepie Five Star Tea. Mowa o Bai Hao Yin Zhen, która składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata ta zbierana jest późnym rankiem, następnie zerwane pączki są układane w koszu i pozostawione na słońcu do zwiędnięcia. W ten sposób suszą się w niskiej temperaturze co pozwala na zachowanie między innymi tych pięknych włosków widocznych na liściach. Dodatkowo tak przetworzona herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Parzenie herbaty Bai Hao Yin Zhen

Liście przed parzeniem pachną obłędnie, trochę orzechowo. Do zaparzenia użyłam wody o temperaturze 75 stopni C, 3 gramy na 100 ml gaiwan.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Pierwsze parzenie trwało 2 minuty. Napar był koloru słomkowo-żółtego, aromat był delikatnie kwiatowy. Smak bardzo gładki, można powiedzieć, że lekko kremowy o przyjemnej słodkiej owocowej nucie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Drugie parzenie było 3 minutowe. Napar był tego samego koloru co poprzednio, aromat tak samo. Smak jednak się rozwinął. Zdecydowanie bardziej wyczuwalna była owocowa nuta która pozostawiała na języku świetny posmak. Był to trochę smak liczi, trochę ananasa. Jednak nie był on na pierwszym planie a bardziej z tyłu taki typowy „aftertaste” .

Kolejne parzenie trwało 5 minut i utrzymało smak na tym samym poziomie.  Niektórzy twierdzą, że tą herbatę można parzyć wiele razy, ja jednak do tej pory zawsze kończyłam na 3. Może przy zmodyfikowanej temperaturze i czasie parzenia można wyciągnąć z niej więcej? Kto wie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Wygląd liści po parzeniu to prawdziwa bajka. Piękne całe, lśniące pąki. To taka przysłowiowa wisienka na torcie, żebyśmy nie zapomnieli jak wspaniała była herbata, którą właśnie wypiliśmy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Alternatywne metody parzenia herbaty

Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]

Yerba mate guampa

Guampa to naczynie do picia yerba mate w wersji tereré czyli zaparzonej na zimno. Wykonane[...]

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

Kawa we Francji

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]

Biała herbata Snow Buds Leopard Premium parzona na zimno

Biała herbata nie jest poddawana utlenianiu podczas procesu produkcji. Dzięki temu jej listki i pączki[...]

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Herbata w stylu dziadka grandpa style

Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.