Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Według mnie, ma wszystko, co powinna mieć biała herbata – piękny, czysty kolor, orzeźwiający smak i kwiatowy zapach. Tym razem chwilę o białej herbacie Pai Mu Tan (lub Bai Mudan): biała piwonia, określanej mianem drugiej najlepszej białej herbaty.
Biała piwonia czyli pai mu tan
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego taka nazwa? Otóż według jednych herbata ta, charakteryzuje się bardzo ładnym rześkim zapachem przypominającym nieco właśnie piwonię. Według innych pączek i dwa listki, które w dobrej jakości herbacie potrafią być wciąż połączone ze sobą przypominają kształtem właśnie piwonię. Poza tym sama piwonia jest symbolem dobrego powodzenia i bogactwa, co z kolei czyniło ją mile widzianą we wszelkich ogrodach, gdzie pięknie się prezentuje. Często była również wykorzystywana jako motyw w sztuce (oznaczając czystość, opiekę oraz zamożność).
Skąd pochodzi herbata Pai mu tan oraz jak się ją produkuje?
Pai Mu Tan pochodzi z Chin a konkretniej z regionu Fujian. Do produkcji tej herbaty używa się dwóch kultywarów (czyli odmian o trwałych cechach) Fuding Da Bai oraz Zhenge Da Bai, z których to w drugiej połowie marca i pierwszej połowie kwietnia zbierane są pączek wraz z dwoma listkami. Samo zbieranie przebiega z uwagą, tak by nie uszkodzić delikatnych tkanek.
Następnie owe pączki z listkami poddawane są procesowi produkcji nieco krótszemu niż w wypadku innych herbat. Kluczem jest jedynie częściowe utlenienie (podczas suszenia na świeżym powietrzu w promieniach słońca oraz wewnątrz budynku) przerwane procesem podgrzewania. Podczas całej produkcji dba się o to, by listki nie zostały uszkodzone, gdyż to może przyspieszać reakcje chemiczne w nich zachodzące.
Jak wygląda i smakuje biała piwonia?
Otóż dobrej jakości biała piwonia zawiera niepołamane listki w kolorze szarozielonym (ciemniejszym lub jaśniejszym) oraz pączki, które pokryte są białym lub srebrzystym meszkiem. Napar ma blady kolor, zielonkawy lub złotawy. Smak natomiast ma owocowy, lekko słodki. Napar określany jest jako jedwabisty. Nasza herbata powinna mieć świeży, czysty, nieco kwiatowy zapach, jednak nie powinno się w niej wyczuwać tonów trawiastych
Parzenie herbaty Pai mu tan
Doszukałam się informacji, że herbata ta sprzyja nowicjuszom, gdyż ciężko jest ją zaparzyć źle. Biała piwonia jest bowiem dość tolerancyjna na różnice w temperaturze wody jak i czasie parzenia.
Można parzyć ją na kilka sposobów- najszybszy jest ten gdy na szklankę wody (ok 200 ml) parzymy łyżeczkę herbaty i robimy to w temperaturze między 70 a 80 stopni w czasie od 1 do 3 minut (niektóre sklepy podają czas parzenia nawet do 10 minut)
W pozostałych sposobach herbata parzona jest wielokrotnie w proporcji 1-1,5 łyżeczki na nieco mniej niż szklankę wody, bo 150 ml.
Sposób pierwszy: temperatura 90 stopni, czas 1 minuta przy dwóch pierwszych parzeniach i 3 minuty przy kolejnych
Sposób 2: temperatura 85 stopni, czas 3 minuty przy pierwszym parzeniu, 4 przy drugim i 5 przy trzecim
Sposób 3: temperatura 80 stopni, czas 5 minut przy pierwszym parzeniu, dwie minuty przy drugim i 3 minuty przy trzecim.
Dlaczego warto ją pić?
Zacznę od części praktycznej- ekonomicznej. Herbata ta mimo, że uznawana jest za jedną z lepszych białych herbat, ma również rozsądną cenę. Poza tym, jak już wspomniałam, jest to herbata dość toleranyjna na nasze niepowodzenia przy parzeniu, więc raczej jej nie zmarnujemy (no chyba, że celowo).
Z pozostałych niematerialnych charakterystyk, to według mnie po pierwsze warto zwrócić uwagę na jej smak i zapach. Picie tej herbaty jest wielką przyjemnością, nie tylko ładnie się prezentuje ale i rozsiewa przyjemny aromat. Ma również wiele zalet zdrowotnych, jak to biała herbata. Pełna jest antyoksydantów, polifenoli oraz witamin. Orzeźwia i mobilizuje, często określana jest mianem eliksiru młodości.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska
Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]
1 Comments
lis
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie
Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]
cze
Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?
Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]
maj
Odprężająca herbata jaśminowa z kwiatami. Jaśminowa herbata relaksuje
Jaśmin to bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus[...]
cze
Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru
Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]
wrz
D: Dust, oznaczenie jakości herbaty
D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]
Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]
lip