ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej japoński odpowiednik. Możecie spotkać się też z nazwą Kung-Fu Cha, która oznacza parzenie herbaty z wielką zręcznością. Podczas ceremonii mistrz herbaciany stara się przedstawić parzenie herbaty w formie wydarzenia artystycznego.

Obecnie ceremonię Gong-Fu Cha robi się, kiedy tylko nadarzy się okazja. W starożytnych Chinach odbywała się na zlecenie najbogatszych Chińczyków, czyli najczęściej dla dworcu cesarskiego. Tylko oni posiadali na tyle dobrą herbatę, że nadawała się do przeprowadzenia ceremonii.

"<yoastmark

Kiedy powstała ceremonia herbaciana?

Nie znamy daty powstania ceremonii herbacianej, ale Chińczycy – jak wszystkie wielkie odkrycia związane z herbatą – przypisują ją wielkiemu mistrzowi herbacianemu, Lu Yu (czyli ok 750 r.n.e.). Faktem jest, że ceremonia Gong-Fu Cha została bardzo rozpowszechniona za dynastii Ming (XIV – XVII wiek). Wtedy też powstało bardzo dużo cenionej do dzisiaj ceramiki związanej z Kung-Fu Cha.

"<yoastmark

Ceremonia Kung-Fu Cha może mieć zarówno charakter bardzo wystawny, bogaty w ceramikę i wszystkie akcesoria lub towarzysko-rozrywkowy, gdzie część elementów ceremonii herbacianej zostaje pominięta.

"<yoastmark

Gong-Fu Cha – o czym należy pamiętać?

Jednym z najważniejszych elementów Gong-Fu Cha jest Cha Pan, czyli powierzchnia z dziurkami, do których spływa woda podczas parzenia herbaty. Niezbędny jest również gliniany czajnik, w którym zaparzamy herbatę, dzbanek do przelewania wody, czarki do picia herbaty oraz niuchary, których używamy tylko przy pierwszym parzeniu, żeby poznać zapach herbaty.

Zobacz nagranie za kulisami

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Matchbata, Foks and Foka Matcha Gruszka i Limonka: test, opinie i przepis na Matcha Tonic

Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszymi opiniami dotyczącymi butelkowanej Matchy. Przedstawiamy również prosty przepis na[...]

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]

Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne

W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5

W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]

Jak odkamienić czajnik?

Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Oznaczenie herbat łamanych

Oznaczenia dotyczące herbat łamanych TGFBOP 1 Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata drobno[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.