Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Powszechnie znany chmiel ma swoje zasłużone miejsce w zielarstwie i ziołolecznictwie. Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się, która chętnie będzie się wiła nawet tam gdzie jej nie chcemy. W Polsce rośnie dziko i w uprawie chmiel zwyczajny (Humulus lupulus). Początkowo najprawdopodobniej występował on w stanie dzikim w południowej Europie, Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, jednak rozsprzetrzenił się wraz z człowiekiem (poprzez uprawę i dziczenie) niemal w całej Eurazji.
Chmiel zwyczajny jest rośliną wieloletnią, pnącą się i wymagającą silnych podpór. Gdy nie ma w swoim zasięgu niczego do wspinania zacznie się płożyć. Pędy chmielowe potrafią osiągnąc nawet 8 m.
Chmiel to dość ciekawa roślina, bo dwupienna, co oznacza, że na jednej roślinie rosną tylko kwiaty męskie lub tylko kwiaty żeńskie. Powszechnie znane szyszki chmielowe to kwiatostany żeńskie i to właśnie one są wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, choć w zielarstwie i kosmetyce wykorzystuje się także kwiatostany męskie i pędy.
Uprawa chmielu najlepiej uda się na glebach żyznych, w miejscu słonecznym. Charakterystyczne są uprawy na wyskoich słupach i linkach wspomagający wzrost rośliny.
Pod względem chemicznym w chmielu znajdziemy między innymi kwasy goryczowe, glikozydy flawonolowe, katechiny i olejki eteryczne.
Napar chmielowy. Właściwości naparu z chmielu
Przygotowuje się go zaparzając łyżeczkę suszonych szyszek żeńskich gorącą wodą (około 95 stopni) w czasie 8-10 minut. Otrzymamy jasny żółty napar o gorzkim, mało przyjemnym smaku i aromacie. Choć może to być znaczna bariera by się do chmielu przekonać, z każdym łykiem napar smakuje jakby lepiej.
Gorzki smak podpowiada nam, że chmiel ma pozytywne działanie na układ pokarmowy i pobudza trawienie i apetyt. Nie zaleca się jego słodzenia.
Główną jednak siłą szyszek chmielu jest ich działanie uspokajające i nasenne (Encyklopedia “Plantas medicinales. El dioscorides renovada” podaje, że napar chmielowy może mieć nawet bardzo lekkie działanie halucynogenne). Napar polecany jest więc w okresach napięcia nerwowego i przy przejściowych problemach z zasypianiem.
Szyszki chmielu mają działanie moczopędne, poleca się je osobom z problemami układu moczowego. Również pozytywnie wpływają na gruczoł krokowy. Napar chmielowy ma także działanie przeciwbakteryjne. Stosuje się go do przemywania trudno gojących się ran oraz owrzodzeń.
Co ciekawe, przygotowana z szyszek chmielu kąpiel ma działanie odpręające, nasenne i tonizujące. Podobnie jak już sam zapach suszonych szyszeczek chmielowych, który można “zachowywać” w poduszeczkach aromatycznych.
Najszybszym skojarzeniem z chmielem jest oczywiście piwo. To właśnie do jego produkcji chmiel jest najpowszechniej wykorzystywany. Warto jednak przełamać ten schemat i spróbować chmielowego naparu, by przekonać się jak wiele korzyści może nam on przynieść i to mimo swojego specyficznego smaku i zapachu.
Źródła:”Wielka Księga ziół” Lesley Bremness”, Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.)” Marta Mielczarek, Joanna Kołodziejczyk, *Beata Olas” Plantas medicinales. El Dioscorides renovad” Pio Font Quer, ziolowyporadnik.pl, powisle.pl, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Herbata zielona Aracha
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]
mar
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii
Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]
kwi
Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?
Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]
kwi
Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem, z Żurawiną test, opinie, z przymrużeniem oka
Przetestowaliśmy herbatę: Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem oraz Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Żurawiną.
Kocanka piaskowa
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]
lip
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie