ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się, nie smakuje już tak samo, producent sypie do paczki gorszą kawę w Polsce niż do tej z Niemiec czy Włoch? Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że kawa sama i jej producent najczęściej wcale niczemu nie są winni.

Co ma wpływ na smak kawy?

1. Temperatura wody, w której parzymy kawę

Woda nie powinna być wrząca! Temperatura parzenia kawy powinna zawierać się w zakresie od 85 do 96 st. Celsjusza.

2. Objętość wody stosowanej do danej metody parzenia w stosunku do ilości używanej kawy

Proporcja ta najczęściej wynosi 60 gramów na 1000 ml wody. Zbyt duża ilość wody używana do przygotowania naparu może sprawić, że ów napar będzie zbyt wodnisty. Zbyt mała ilość wody przy tej samej ilości kawy spowoduje, że smak kawy będzie bez wyrazu. Najczęściej z nadmierną goryczką.

3. Stopień zmielenia kawy i jakość młynka

Zalecamy młynek żarnowy z kilkustopniową regulacją mielenia. Im drobniej zmielona kawa tym napar będzie mocniejszy w smaku. Analogicznie im grubiej zmielona kawa tym napar będzie łagodniejszy w smaku.

Co ma wpływ na smak kawy? Porady
Co ma wpływ na smak kawy? Porady

4. Jakość wody

Twardość wody: im twardsza woda tym napar bardziej goryczkowy i bez wyrazu. Stopień mineralizacji wody: mała ilość minerałów = kawa bardziej kwaskowa i mniej słodka; duża ilość minerałów = kawa zbyt goryczkowa i bez wyrazu. Zalecamy zatem filtrowanie wody,

5. Czas przechowywania kawy

Im starsza kawa tym bardziej wietrzeje i traci olejki eteryczne będące nośnikiem smaków i aromatów.

6. Zastosowana metoda parzenia oraz rodzaj kawy dopasowany do konkretnej metody

Czy ktoś kiedyś powiedział wam, że parzenie kawy będzie proste? Miał rację! Pamiętając kilka powyższych rad, będąc konsekwentnym i wkładając w to odrobinę zaangażowania każda filiżanka kawy będzie przyjemnym i ciekawym doświadczeniem: celebracją dobrego smaku i samopoczucia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata oolong właściwości, odchudzanie, opinie

Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]

Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie

Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Najlepsze przepisy na herbatę na upał

Kiedy za oknem wysokie temperatury a nam ciągle chce się pić, najlepiej zrobić sobie napój,[...]

Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!

Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Herbaciane wróżby na Andrzejki

Zbliżają się Andrzejki, wieczór tradycyjnych zabaw polegających na zaglądaniu w przyszłość. Kto z nas chociaż[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.