ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru (nawet 39,8% dla herbaty oolong)  w suchych liściach, gotowa zaparzona herbata zawiera ich tylko ilości śladowe. Najwięcej białka posiada napar z herbaty Gyokuro (0,7 g), a cukru herbata zielona Sencha (0,2 g).

Na uwagę zasługuje herbata zielona Matcha, którą roztrzepuje się w ciepłej wodzie, a więc zawartość białka i cukru nie zmienia się podczas rozpuszczania. Należy pamiętać, że napar z Matchy przygotowuje się z ok. 2 g sproszkowanej herbaty na 100 ml wody. Dlatego zawartość 30,7% białka i 28,6% cukru nie powinna nikogo przerażać.

Zawartość cukrów i białka w herbacie, wartości podane na 100 g

Rodzaj herbaty   Wilgoć, g Białko, g Cukry, g
Herbata zielona Gyokuro liście 3,1 29,1 32,7
  napar 98,6 0,7 il.śl.*
Herbata zielona Sencha liście 4,9 24,0 35,2
  napar 99,6 0,1 0,2
Herbata zielona Bancha liście 4,4 19,7 33,5
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata zielona Hojicha liście 2,2 18,2 39,2
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata oolong liście 5,4 19,4 39,8
  napar 99,8 il.śl.* il.śl.*
Herbata czarna liście 6 20,6 32,1
  napar 99,4 0,2 0,1
Herbata zielona Matcha   4,8 30,7 28,6

Napar zaparzony z 3 g liści herbaty w 100 ml wrzącej wody przez 2 minuty, analizowano ekstrakt
* Ilości śladowe

Źródło: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?

Często pojawiają się wątpliwości czy herbata z cytryną jest zdrowa. Znana wszystkim herbata czarna zawiera[...]

1 Comments

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Najstarsze herbaciane drzewo świata

Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Mrożona herbata na bazie słodkiego mango

8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]

Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty

Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]

Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza

Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.