ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji. W Europie jest znany od XVII/XVIII wieku, gdzie był sprowadzany do Anglii, Francji. Był pity, ale też używany jako przyprawa, używany do ciasta. Można używać Sahlepu jako mąki lub jako dodatek do mąki. Sahlep to bardzo zdrowy, rozgrzewający napój. Może nie do końca napój, bo ma konsystencję jak budyń – można go jeść łyżeczką.

Działanie zdrowotne naparu Sahlep

Sahlep ma działania lecznicze, jest zalecany na suchoty, na bóle i podrażnienie gardła, również na problemy z trawieniem. Co ciekawe, Kluk w swoim „Zielniku” (autor polski), zaleca picie Sahlepu również dla tym, którzy są oziębli w sprawach małżeńskich.

Bulwa storczyka ma dość charakterystyczny kształt, skąd wzięła się jego nazwa – bulwy przypominają lisie jądra. Niestety Sahlepu nie możemy napić się tak jak należy, bo bulwa powinna być zalana wodą, podgrzana i zagotowana – ma wtedy konsystencję jak siemię lniane.

Sahlep oryginalny turecki przysmak bulwa storczyka
Sahlep oryginalny turecki przysmak bulwa storczyka

Bulwy storczyka dostępne tylko w Turcji

Sahlep nie może być eksportowany z Turcji, bo na zrobienie kilograma Sahlepu potrzebujemy 1000 bulw storczyka, stąd prawdziwy Sahlep jest zarezerwowany tylko na rynek Turecki. Eksport jest dozwolony tylko Sahlepu Instant, który można dostać też w Polsce. Taki Sahlep Instant zawiera samej bulwy niewiele, jest tutaj wiele dodatków, mleko w proszku i przyprawy. Zaletą jest to, że dużo łatwiej się to przygotowuje.

Przygotowanie tureckiego naparu Sahlep

Sahlepu używamy 2 łyżeczki na filiżankę (120 ml) i zalewamy wodą. Sahlep Instant jest już przyprawiony cynamonem i wanilią, są to przyprawy które w Trucji oryginalnie dodaje się zawsze do Sahlepu.

Im dłużej Sahlep stygnie z wodą, im jest chłodniejszy tym jest gęstszy. Lekko gęstwy, mętny napój. Sahlep sprowadzany do Europy, okazał się tańszy niż kawa, stąd ubodzy mogl się tego napić w kawiarniach jak kawy. Sahlep nazywany był kawą dla ubogich, bo silnie rozgrzewał i był tani.

Sahlep można też zalać mlekiem zamiast wodą, wtedy jest jeszcze lepszy i mleczny. Pyszny i godny polecenia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Yerbata, Bombilla, test Yerba mate butelkowanych, Yerbata opinie, Bombilla opinie

Na polskim rynku dostępnych jest kilka Yerba Mate w butelkach. Sprawdziliśmy, czy warto kupić Yerbatę[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbaciarnia Marzenie Sosnowiec

Herbaciarnia Marzenie Sosnowiec dane kontaktowe: telefon: 531 219 933, adres: Sosnowiec, ul. Grochowa 1 (róg[...]

Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści

Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro

Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.