Gaiwan – Chiński sposób parzenia herbaty
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z nich to picie herbaty he cha czyli przygotowanie naparu do wypicia w większej ilości, który ma przede wszystkim ugasić pragnienie. Do tego używa się czajnika chahaj.
Drugi sposób to kosztowanie herbaty czyli pin cha. Tutaj głównym celem przygotowania naparu jest delektowanie się zarówno smakiem i aromatem jak i cieszenie się jej pięknem na każdym etapie przygotowania, a więc także obserwacja suchej herbaty, mokrych liści, koloru i zapachu naparu, powstałej pianki, klarowności i wreszcie poszczególnych nut smakowych. Niezbędne jest tutaj użycie większej ilości liści w stosunku do ilości wody, krótsze parzenie oraz małe naczynie tak by można przygotować kilka parzeń tego samego suszu. Po takim kosztowaniu herbaty możemy dopiero powiedzieć, że ją znamy.
Do kosztowania herbaty używa się różnorakich naczyń i kilku mniej lub bardziej rozbudowanych sposobów przygotowania. Chcemy zaproponować Państwu jeden z nich, a konkretnie czarkę z wieczkiem zwaną gaiwanem.
Parę słów o samym gaiwanie
W Chinach pojawił się w czasach panowania dynastii Ming (1368 – 1644) a jako pierwszy opisał go mistrz herbaciany Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami dla tej praktycznej czarki są pinyin lub gàibēi.
Sam gaiwan składa się zawsze z trzech części. Jest to czarka do parzenia. Podstawka pod czarkę zwana chachuan oraz wieczko do przykrywania czarki. Niezbędne jest także naczynie na ciepłą wodę oraz czarka z której będziemy pić. Niektórzy doszukują się w budowie gaiwana odniesienia do symboliki. Wieczko miałoby przedstawiać niebo, podstawka ziemię, a czarka wszystko to co pomiędzy nimi.
Nieco praktyki.
Otrzymują Państwo od nas zestaw składający się z gaiwana (podstawka, czarka, wieczko), termosu z gorącą wodą oraz czarki do picia.
Utensylia są przez nas wygrzane. Oznacza to, że są przepłukane wrzątkiem dla oczyszczenia i zagrzania ich przed parzeniem herbaty. W czarce gaiwana znajduje się odpowiednia ilość liści herbacianych.
Teraz następuje pierwszy etap kosztowania. Mogą Państwo obserwować susz i cieszyć się jego aromatem wydobytym dzięki temperaturze czarki.
Drugi etap to parzenie. Zalewają Państwo wodą susz herbaciany i przykrywają go wieczkiem. Wieczko także, może posłużyć do przemieszania herbaty. Pamiętać należy, że używając gaiwana należy parzyć herbatę krócej. Jeśli woda jest zbyt gorąca można najpierw wlać ją do czarki do picia a dopiero z niej do czarki gaiwana.
Napar zostaje zlany co do kropli do czarki do picia. Chwytać gaiwan należy starannie i umiejętnie dotykając jedynie podstawki i wieczka. Po wypiciu parzenie powtarzamy. Samo wieczko służyć nam może także jako niuchar czyli przyrząd do delektowania się aromatem. Oparte o brzeg czarki jest sygnałem, że skończyli państwo pić.
Cała odpowiedzialność za parzenie herbaty spada na barki naszych drogich klientów ale także cała przyjemność i wielozmysłowe doznania przypadają w udziale tylko Państwu, ponieważ mogą Państwo zalać herbatę dowolną ilością wody, oraz parzyć tak długo i tyle razy aby uzyskać ulubiony smak i intensywność naparu. Daje to szersze możliwości smakowania naszych herbat.
Życzymy smacznego oraz wielu ciekawych przygód z herbatą.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
G: Golden, oznaczenie jakości herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kwi
Sprawdzamy herbaty Miss Ti Matcha Latte i Milk Tea
W Lidlu pojawiły się dwa napoje herbaciane. Dwie butelki, każda po 500ml i 130 kalorii.[...]
1 Comments
lut
Chashaku
Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]
kwi
Herbata bąbelkowa, Bubble tea, Boba milk tea, Pearl milk tea, opinie
Czym jest herbata bąbelkowa? (Albo jeśli ktoś woli bubble tea) Jest to swego rodzaju mieszanka-[...]
cze
Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5
W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]
mar
Herbata w Indonezji
Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]
mar