ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę weźmiemy ilość kofeiny (czy teiny, jak kto woli) w gotowym herbacianym naparze.

No dobrze, ale przecież herbata długo parzona jest goryczkowa, a nasze babcie od zawsze ostrzegały: wyciągnij już torebkę z herbatą, bo będzie za mocna!

Podczas długiego parzenia herbaty wytrącają się garbniki, które powodują, że herbata jest gorzka, przez co wydaje nam się, że mamy do czynienia z mocnym naparem. To jednak rodzaj herbaty (miejsce uprawy, sposób przetworzenia itd.) zdecydują w największej mierze o tym, czy herbata jest mocna w kontekście pobudzenia (kofeiny).

Należy pamiętać, że długość parzenia herbaty ma bardzo duży wpływ na smak herbacianego naparu i dla różnych rodzajów herbaty czasy są definiowane według typu liści, ich jakości i gatunku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Amanda

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Amanda. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy

Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]

Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie

Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]

Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?

Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.