Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Upały co prawda na chwilę odpuściły, ale na mrożoną herbatę zawsze jest dobry moment. Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych herbat: mrożone owoce.
Jak zrobić kostki lodu z owoców?
Nic prostszego, wybrane owoce myjemy i mrozimy. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się winogrona, które również polecane są do chłodzenia alkoholi. Można jednak poeksperymentować i zamrozić wiśnie, porzeczki lub agrest.
Mrożone owoce doskonale schłodzą naszą herbatę, rozmrażają się dłużej od tradycyjnej kostki lodu i nie rozwodnią tak naszego naparu. Na koniec można je oczywiście schrupać. Swoje mrożone winogrona dodałam do mieszanki aromatyzowanej Soczyste Winogrona.
Inną możliwością jest zamrożenie przecieru owocowego. Bardzo fajnie w ten sposób wychodzą truskawki lub jagody. Najpierw owoce myjemy, a następnie przecieramy i taki gęsty sos mrozimy.
Mrożone owoce w herbacie to nie tylko ochłoda, ale też delikatny aromat i orzeźwienie. Jest to dobry sposób na wykorzystanie owoców sezonowych, które bardzo ładnie wyglądają w mrożonych herbatach. Smacznego!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
3 nietypowe herbaty z dziwnych miejsc
Wiele regionów produkujących herbatę słynie z tej jednej, jedynej kojarzącej się z danym miejscem jak[...]
wrz
Oznaczenie miału i pyłu herbacianego
Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]
mar
Kompost z torebek herbaty
Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]
kwi
Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy
Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]
wrz
Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary
Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]
lut
Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie
Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]
2 Comments
maj
Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]
sty
Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty
Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]
maj