ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Flawonoidy

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które – jak potwierdzają naukowcy – przyczyniają się do dobrego zdrowia.  Są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Obejmują one występujące w herbacie polifenole, antocyjany i flawonoidy, które znajdziecie w większości owoców i liści.

Zgodnie z dokumentem Departamenty Rolnictwa Stanów zjednoczonych (USDA), średnia zawartość flawonoidów w 150ml zielonej herbaty wynosi 200,01mg, podczas gdy w tej samej objętości czerwonego wina znajdziemy ich 41,7mg, a w dużym jabłku (150g części jadalnej) zaledwie 21,75mg.

Oznacza to, że jedna filiżanka zielonej herbaty ma taką samą zawartość flawonoidów jak 4,79 lampki czerwonego wina lub 9,2 jabłka.

Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina
Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z dokumentami USDA, badanie na herbacie przeprowadza się po zaparzeniu 1grama liści herbaty na 100ml wody. Z naszego doświadczenia wynika, że takie proporcje dają raczej słaby herbaciany napar.

Źródło: USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 2.1 (2007)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa[...]

3 Comments

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

7 ciekawostek historycznych, których nie wiedzieliście o herbacie

Gdy w 1972 roku prezydent USA Richard Nixon odwiedzał Chiny, otrzymał od Mao Zedonga małą[...]

Herbata z różą i różane konfitury, czyli wszystkie zalety róży

Wiosna zakwita nam różami. Są to nie tylko piękne, ale i pożyteczne rośliny. Sezon w[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Przystanek Śniadanie Katowice

13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.