Gaiwan
Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)
Ta czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty. W Polsce dopiero nieśmiało zdobywa popularność, jest to uwarunkowane naszymi przyzwyczajeniami dotyczącymi parzenia herbaty. Parzymy w kubkach z zaparzaczem albo w dużych dzbankach. Pora to zmienić.
Skąd pochodzi gaiwan?
Dla nikogo nowością nie będzie jak napiszę, że pochodzi on z Chin. Jako codziennie naczynie do parzenia używają go mieszkańcy prowincji Fuijan oraz częściowo prowincji Gunadong (północno-zachodnia część). W zasadzie jest to jednocześnie naczynie do picia jak i do parzenia herbaty. Nas jednak interesuje przede wszystkim, jako naczynie do parzenia herbaty. Co zatem powinniśmy o nim wiedzieć?
Z jakich tworzyw wykonane są gaiwany?
Może być wykonane z różnych tworzyw: szkła, porcelany, glinki. Najczęściej korzysta się z porcelanowych ze względu na ich uniwersalność i przystępną cenę. Szklanych używa się do parzenia szlachetnych zielonych oraz żółtych herbat. Natomiast glinka jest najrzadziej użytkowana i raczej nadaje się do tylko jednego gatunku herbaty (wyjątkiem jest glazurowana w środku, wtedy nie przechodzi aromatem).
Jak się w nim parzy?
Wbrew pozorom łatwo i przyjemnie: po pierwsze nie zalewamy naczynia po brzegi, po drugie chwytamy go i przytrzymując przykrywkę przelewamy napar z gaiwana do czarki.
Jeśli chodzi o pojemność naczynia, to mieści się ona w przedziale 100-200ml, gdzie najczęściej jest to 100ml i taka jest najlepsza do parzenia herbaty.
Parzenie Gong fu cha
Gaiwan jest używany przy technice parzenia zwanej gong fu cha, polegającej na użyciu dużej ilości (około 5 gramów) suszu oraz małej ilości wody. Tak zaparzone liście herbaty, dadzą bardzo esencjonalny i aromatyczny napar. W ten sposób najczęściej parzy się herbaty oolong. Herbaty zielone i żółte zazwyczaj dozuje się w ilości około 3 gramów.
Symbol nieba, człowieka i ziemi
Na początku tekstu wspomniałam, że symbolizuje on niebo 天 [przykrywka] , człowieka 人 [czarka] oraz ziemię 土 [spodek]. Ma to oczywiście duży związek z chińską filozofią Tao, gdzie istnieje dążenie do harmonii człowieka z naturą. Herbata idealnie się w tą filozofie wpasowuje. Korzystanie z gaiwana podczas parzenia herbaty doskonale symbolizuje relacje człowieka z naturą. Warto tu też wspomnieć, że niebo dla chińczyków to jedno z najważniejszych pojęć filozoficznych.
Jak więc widzimy, parzenie herbaty w gaiwanie, to doskonały sposób na uzyskanie bardzo dobrej czarki herbaty. Chciałabym, żeby był on w Polsce bardziej popularny. W końcu każdy z nas ma prawo cieszyć się dobrym i aromatycznym naparem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?
Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak[...]
sie
Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu
Do przygotowania najlepszej sweet tea należy użyć wysokiej jakości herbaty czarnej liściastej, dającej mocny napar.[...]
wrz
Jak zrobić samemu naturalne herbaciane kosmetyki?
O tym, że herbata zawiera wiele bardzo zdrowych składników dla naszego ciała wiadomo od dawna.[...]
sie
Przepis na herbatę Yoginów [zwiastun]
Joga to nie tylko modna na zachodzie gimnastyka pozwalająca zachować zdrowie i dobrą formę, ale[...]
mar
Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013
Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]
lis
Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory
Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]
lis
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze
Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!
3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]
lip