ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Gunpowder

Proch strzelniczy to zachodnia nazwa dla herbaty typu zhu cha czyli herbaty w perełkach. Jest to bardzo ceniona odmiana zielonej herbaty, której listki zwijane są w małe perełki o ciemno-zielonym kolorze i wyraźnym połysku. Sposób produkcji herbaty gunpowder jest podobny do produkcji oolongów. Początkowo herbata zwijana była ręcznie, obecnie robi się to maszynowo. Herbata ta poza nietypowym wyglądem, cechuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Określana jest jako herbata mocna o smaku nawet pikantnym lub miedzianym. Dzięki ciasnemu zwinięciu listków gunpowder łatwo się przechowuje. Jej waga jest dużo większa niż innych sypanych herbat dzięki czemu ta sama ilość zajmuje mniej miejsca. Drobne kuleczki są także bardziej odporne na mechaniczne uszkodzenia dzięki czemu lepiej znosi transport i przepakowywanie.

Obecnie herbata typu gunpowder produkowana jest w prowincji Zhejiang, a technika jej produkcji znana jest od czasów dynastii Tang (618 – 907 r). Nazwę gunpowder herbata zawdzięcza podobieństwu do używanego niegdyś prochu strzelniczego w postaci nierównomiernych małych gródek o szarym kolorze.

Jedną z odmian herbaty gunpowder jest „niebiańska świątynia”, jest to herbata o nieco większych perełkach i głębszym aromacie. Herbata w dużych ilościach jest eksportowana z Chin do krajów północnej Afryki, gdzie jest bazą do przygotowywania narodowej herbaty po marokańsku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata ze Sri Lanki

Ceylon to słowo dobrze znane każdemu, kto pija herbatę chociażby za sprawą faktu, że wiele[...]

Zbiory herbaty w Darjeeling

Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]

Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]

Yerba Mate FAQ: pytania i odpowiedzi

Jakie są zalety picia Yerba Mate? Wzmocnienie układu odpornościowego, redukcja zmęczenia, obniżenie ciśnienia krwi, odmładzanie,[...]

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Zielona kawa: parzenie zielonej kawy

Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]

Kawa we Francji

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.