Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata biała Bai Hao Yin Zhen
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich, określana mianem najlepszej białej herbaty. Jej nazwa oznacza białą igłę. Te igiełki to nic innego jak herbaciane pąki liściowe. Yin Zhen jest herbatą pąkową i nie powinna zawierać dojrzałych liści. Pączki zbiera się z krzewów odmiany Da Bai (Wielka Biel), które rosną w prowincji Fujian. Obecnie jednak można również spotkać Białe Igły pochodzące z Indii lub Nepalu. Yin Zhen zbierana jest ręcznie wiosną (przełom kwietnia i maja), a następnie poddawana procesowi więdnięcia. Każdy kolejny etap produkcji herbaty musi być bardzo uważny, tak by nie zniszczyć charakterystycznego białego puszku.
Trzy różne parzenia herbaty białej Yin Zhen
W herbacie zawsze podobało mi się to, że istnieje bardzo wiele metod i sposobów jej przygotowywania. Nie inaczej jest z Yin Zhen. W internecie znajdziemy całkiem sporo podpowiedzi jak się ją parzy. Wybrałam trzy do przetestowania.
Według zaleceń: łyżeczka herbaty, woda o temperaturze 90 stopni, czas parzenia 5 minut. Mój zaparzacz nie podołał. Biała igła jest dla niego zbyt duża. Szkoda było ją niszczyć. Napar mimo dłuższego parzenia nie miał prawie wcale zapachu. Zmienił jedynie kolor na lekko żółty i miał słodki posmak.
Dużo lepszy efekt uzyskałam parząc herbatę według zaleceń znalezionych na stronie Vicony Teas. Około 2 gramów herbaty wsypałam do ogrzanego czajniczka i zalałam mniej więcej do połowy wodą o temperaturze 90 stopni. Po około 2 minutach dolałam pozostałą wodę (również 90 stopni). Zapach był o wiele wyraźniejszy, podobnie jak smak, który w końcu dało się poczuć – słodki i delikatnie kwiatowy. Nie można też odmówić bardzo ładnego wyglądu parzącej się herbacie.
Cold brew herbaty białej Yin Zhen
Najlepszy według mnie efekt miała Yin Zhen zaparzona na zimno (cold brew). Około 3 łyżeczek herbaty zalałam zimną wodą i pozostawiłam na około 10 godzin w lodówce. Zapach był najintensywniejszy, najbardziej podobny do tego przyjemnego aromatu suszu. Podobnie ze smakiem, był esencjonalny. W upale jak znalazł. Świetnie gasi pragnienie.
Yin Zhen to druga biała herbata (po Pai Mu Tan), którą miałam przyjemność spróbować. Miałam co do niej wielkie oczekiwania, bo przecież to jedna z najsłynniejszych herbat. Po zaparzeniu jej na kilka różnych sposobów mogę śmiało powiedzieć, że mimo iż jest herbatą słodką, a za takimi nie przepadam, to jest delikatna i subtelna w smaku. Z chęcią będę testowała nowe sposoby jej przygotowywania.
Źródła: viconyteas.com, cajchai.com, morzeherbaty.pl, wikipedia.org
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]
cze
Co dalej z herbatą? Indie, Chiny, Sri Lanka, Japonia
Czy powinniśmy się bać, że herbaty nam zabraknie? Myślę, że nie. Mamy jej spore zapasy,[...]
kwi
Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?
Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]
paź
Herbata oolong: właściwości
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]
mar
Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?
Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]
sie
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota
Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]
cze
Zbiory herbaty w Darjeeling
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]
maj