ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata czarna Lapsang Souchong

Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia używa się w czasie produkcji drewna sosnowego albo cedrowego. Ważne,  aby było to drewno żywiczne. Jest określana jako herbata prawdziwie męska. Wielkim miłośnikiem herbaty Lapsang Souchong był Winston Churchil, który określał jej aromat jako coś między cygarem a whiskey.

W Chinach uważa się, że jest to herbata przeznaczona do sprzedaży na Zachodzie. Chińczycy nie cenią jej szczególnie.

Oryginalnie herbata czarna Lapsang pochodzi z gór Wuji i powstała przypadkiem. W dynasti Quing przez te góry wędrowały wojska, co opóźniło proces suszenia herbaty. Żeby przyśpieszyć naturalny proces suszenia herbaty, zaczęto ją podgrzewać na ogniu z rosnących tam sosen. Proces ten zyskał popularność, ponieważ pozwalał na szybszą produkcję herbaty oraz na zamaskowanie aromatem dymu wędzarniczego, gorszą jakość liści herbaty Souchong.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]

3 Comments

Biała herbata Snow Buds Leopard Premium parzona na zimno

Biała herbata nie jest poddawana utlenianiu podczas procesu produkcji. Dzięki temu jej listki i pączki[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Herbata z Azorów – Gorreana

Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Przepis na dalgona matcha z pianką. Hit kwaratanny

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy[...]

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.