ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w postaci pnącza i występuje w południowych Chinach w północnym Wietnamie, można też znaleźć ją w Japonii i Korei, ale o zbiorach stamtąd nie słyszałem.

Czym jest Jiao Gu Lan?

Nie jest herbatą. Dlaczego nazywa się je ziołem długowieczności? Według medycyny chińskiej, zapewnia nieśmiertelność. Jest szalenie zdrowie i ma wiele właściwości, które są korzystne dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera masę przeciwutleniaczy, znacznie więcej niż herbata. Spowalnia dzięki temu starzenie i wszystko co za tym idzie. Poza tym dobrze działa na nasz układ krwionośny, przeciw miażdżycy, przeciw zawałowo, obniża ciśnienie krwi.

Jiao Gu Lan to herbatka dla sportowców, ponieważ poprawia wydolność płuc i wydolność sercowo-naczyniową. Co za tym idzie, większy wysiłek nie sprawia nam problemu, mamy lepszą kondycję i łatwiej się oddycha. Podobno poprawia się też objętość komór w sercu.

Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA
Jiao Gu Lan bez dodatków. NIE DO SPOŻYCIA

Poza tym, usprawnia gospodarkę hormonalną, działa antydepresyjnie, zapobiega cukrzycy i jest stosowana przy alergiach (minimalizuje dolegliwości).

Jiao Gu Lan występuje najczęściej w formie kulek, które troszkę przypominają herbatę artystyczną, ale nie mają z nią nic wspólnego (oprócz kształtu). Jest to po prostu skręcone zioło Jiao Gu Lan.

Parzenie Jiao Gu Lan

Zalewamy, podobnie jak zieloną herbatę, wodą o temperaturze 80° C. Natomiast parzyć można ją dużo dłużej, bo nawet do pól godziny, ale wtedy jest bardzo intensywne. Jiao Gu Lan w smaku jest słodkawe, warzywne, odświeżające i pozostawia mdłe uczucie na języku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Herbata rozgrzewająca na przeziębienie

Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]

Herbata w Szkocji

Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]

7 rad jak kupić najlepszą kawę

Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku[...]

Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate

Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.