ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pochodzenie polskiego słowa herbata

Na całym świecie herbata opisywana jest słowem pochodzącym z Chin: cha. W Rosji mamy: czaj, w Hiszpanii, Danii, na Węgrzech piszemy: Te. Po angielsku: Tea, a po niemiecku Tee. Dlaczego w takim razie w Polsce mówimy herbata? Skąd herba na początku?

W naszym kraju z łaciny pojawił się przedrostek herba, czyli zioło. Na końcu mamy za to znane z całej Europy: Ta. W Polsce mówimy po prostu ziele herbaciane: herba-ta. Skąd taka budowa?

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a obecnie wręcz używka, jak kawa). Herbata była sprzedawana w aptekach, bo aptekarze uważali, że jest to specjalistyczne, nieco tajemnicze ziele z Chin.

Informacja od naszego czytelnika: Łacińska nazwa surowca: herba thea jest dość myląca, na ogół w zielarstwie za ziele uważa się surowiec składający się zarówno z liści jak i kwiatów zbieranych w określonym stadium rozkwitu. W herbacie mamy same liście, więc powinno być folium a nie herba.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate suave

Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]

Herbata z lipy

Lipa (Tilia) jest drzewem długowiecznym spotykanym w umiarkowanej strefie półkuli północnej. W Polsce najczęściej znaleźć[...]

Herbata ziołowa Lapacho działanie, herbata Inków właściwości

Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa[...]

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno

Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty

W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.