W naszym kraju przyjęło się nazywanie wszystkiego co parzymy herbatą. Na półkach sklepowych stoją: herbatki i herbaty owocowe, herbaty ziołowe, herbatki i herbaty Rooibos, herbatki i herbaty Yerba Mate i wiele innych. Tymczasem herbata to konkretna roślina: Camellia sinensis.
Jak to jest z tą herbatą, co nią jest a co nie jest?
Herbatą jest wszystko co zawiera w składzie liście herbaty pochodzące z rośliny Camellia sinensis. Możemy więc spotkać herbatę aromatyzowaną hibiskusem, owocami, ziołami i innymi i pod warunkiem, że w składzie znajdują się liście herbaty to jest to zdecydowanie herbata. Tymczasem pudełka informują nas o herbacie Yerba Mate albo o herbacie Rooibos. Należy wtedy zwrócić uwagę, że słowo „herbata” pojawia się tu w typowo potocznym znaczeniu. Jest to napar… z jakichś liści, łodyg, kwiatów lub igieł, które dają nam bardziej lub mniej intensywne zabarwienie i smak naszej herbatki. Najczęściej napar jest niskokaloryczny (do 2kcal na 100ml), ale zdarza się, że w składzie herbatki znajdziemy cukier, który znacząco podwyższa kaloryczność uzyskanego naparu. W tym miejscu musimy się przyznać, że w tytułach artykułów w Czajnikowy.pl również używamy potocznie słowa herbata, żeby dotrzeć do większej publiczności wyszukującej w Googlach.
Herbata Rooibos: zdecydowanie nie jest to herbata (a tym bardziej czerwona herbata, który kojarzy nam się z odchudzaniem), a bardziej napar ziołowy, parzymy igły tej rośliny; Rooibos, czyli Czerwony Krzew (Czerwonokrzew) nie jest w żaden sposób spokrewniony z herbatą. Nie zawiera kofeiny.
Herbata Honeybush: nie jest herbatą; krewniak Rooibosa, czyli Czerwonego Krzewu, tu podobnie jak w Rooibosie parzymy liście, łodygi i kwiaty. Nie zawiera kofeiny.
Herbata Yerba mate: nie jest herbatą; parzymy liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar z rośliny IIex paraguariensis zawiera kofeinę.
Herbata owocowa: może być herbatą, ale nie jest nią zawsze. Często herbatą owocową określa się napar, który otrzymujemy z mieszanek owoców, aromatów: bazą zazwyczaj jest Hibiskus, który daje naszej herbatce intensywnego czerwonego koloru. Herbatka owocowa może za swoją podstawę mieć również liście herbaty rośliny Camellia sinensis i wtedy jest herbatą.
Herbatka ziołowa: podobnie jak herbatka owocowa, może być herbatą ale zazwyczaj nią nie jest. Najczęściej herbatka ziołowa to po prostu napar z liści lub kwiatów nie zawierający herbaty Camellia sinensis.
Herbata czarna, herbata zielona, herbata czerwona, herbata biała, herbata żółta to liście, które pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Zawierają kofeinę w różnym stężeniu w zależności od sposobu przetworzenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Kofeina w kawie a grejpfrut
Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]
lut
Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze
W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]
lip
Herbaty dobre na trawienie po świętach
Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]
kwi
Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty
Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]
kwi
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?
Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]
kwi