Herbata kiszona Lahpet
Mjanma to obecna nazwa Birmy, niewielkiego kraju w południowo-wschodniej Azji. Herbata ma tam długą tradycję, chociaż spożywana jest w sposób odmienny od tego, jaki znamy z zachodu i innych krajów Azjatyckich.
Co takiego robi się z herbatą w Mjanmie?
Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki z różnymi dodatkami, bazujące na kiszonej herbacie zwanej lahpet. Birma to jeden z nielicznych krajów stosujących w swej kuchni kiszone lub marynowane liście herbaty, a z całą pewnością jedynym, gdzie potrawa ta miałaby wręcz rangę dania narodowego. Wielką miłość Birmańczyków do lahpetu ilustruje znane przysłowie birmańskie:
Spośród wszystkich owoców najlepsze jest mango, spośród wszystkich mięs najlepsza jest wieprzowina, spośród wszystkich liści najlepszy jest lahpet.
W Birmie produkuje się rocznie między 60 a 70 tysięcy ton herbaty, z czego aż 20 % to właśnie herbata kiszona lub marynowana. Przeznaczona nie do parzenia, lecz do zjedzenia w różnych potrawach.
Jak produkuje się herbatę kiszoną Lahpet?
Sama produkcja lahpetu nie jest skomplikowana. Świeże liście podgrzewa się na parze wodnej, a następnie umieszcza w specjalnych bambusowych kadziach, często wkopanych w ziemię, gdzie mokra zostaje obciążona i ściśnięta. W ten sposób herbata pozostaje do czasu, aż ukisi się dostatecznie. Na uwagę zasługuje fakt, że do kiszenia wybiera się najlepsze i najmłodsze liście. Liście gorszej jakości zostają przeznaczone do suszenia i przygotowywania naparu do picia.
Jak serwuje się herbatę kiszoną Lahpet?
Lahpet podaje się w dwóch postaciach. Jedna z nich to danie codzienne. Tam spożywa się liście herbaty, czy to w charakterze sałatki, czy jako jeden ze składników potraw. Druga wersja świąteczna to lahpet podany w specjalny sposób. Używa się do tego celu wyjątkowego talerza z pokrywą, który jest podzielony na kilka części jak tort. Z tą różnicą, że na środku znajduje się okrągła część zarezerwowana właśnie dla kiszonych liści herbacianych. Pozostałe komory wypełnione są innymi przekąskami pasującymi do herbaty czyli smażonym czosnkiem, kawałkami krewetek, smażonymi larwami chrząszcza, smażonymi orzechami, imbirem, kokosem, groszkiem i tostami. Taka świąteczna potrawa jest używana również w obchodach świąt jako jałmużna dla mnichów oraz ofiara dla bóstw. Inną jeszcze formą lahpetu jest sałatka, która składa się ze wszystkich składników lahpetu świątecznego pomieszanych razem z dodatkiem warzyw i sosów. Ciekawostką jest fakt, że lahpet uważany był w Birmie jako danie przyjaźni. Po skończonych bitwach i rozwiązanych zatargach zawsze jadano lahpet. Również gdy sąd kończył obrady serwowano narodowe danie. Zjedzenie go oznaczało przyjęcie werdyktu sądu. Zdjęcie: Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na potencję. Catuaba działanie
Cautaba pochodząca z Ameryki Południowej jest od wieków znana jako bardzo silny afrodyzjak i lek[...]
wrz
Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie
Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]
cze
Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?
Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]
sty
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]
sie
Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong w terenie
Jest to przyjemna herbata zbierana ręcznie. Susz tego delikatnie utlenianego oolonga jest zielony z przebłyskami[...]
maj
Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny
Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]
7 Comments
lut
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip