Herbata skażona ołowiem: Onet straszy, my uspokajamy
W Onet ZDROWIE, pojawił się tekst powołujący się na Polską Agencję Prasową o mrożącym krew w żyłach tytule: Zielona herbata z Chin skażona ołowiem.
Pani redaktorka we wstępie pisze, że od wielu, wielu lat zielona herbata była synonimem zdrowia. Ten błogi stan został jednak zakłócony przez „Raport Niezależnego Amerykańskiego Laboratorium”. To laboratorium to ConsumerLab.com. Trzeba tutaj nadmienić, że strona ta jest wyjątkowo uciążliwa podczas normalnego przeglądania. Niby tekst raportu wyświetla się pod szarym tłem, jednak komunikat głosi: Nie przeczytasz, dopóki nie wykupisz abonamentu za 15$, 33$ lub 54$. Samo ConsumerLab działa w Stanach Zjednoczonych i robi testy produktów przeznaczonych na rynek amerykański. Warto zwrócić uwagę, że samo ConsumerLab budzi kontrowersje, bo działa jako model biznesowy, a więc jest nastawione na zyski.
Następnie jest mowa o zanieczyszczeniu powietrza przez zakłady przemysłowe i samochody i przechodzimy do porównania:
Z badań opublikowanych w tym tygodniu przez ConsumerLab.com wynika, że liście zielonej herbaty w produktach takich marek jak np. Bigelow zawierały od 1,25 do 2,5 mikrogramów ołowiu w jednej torebce.
Z tekstu wnioskujemy, że należy wystrzegać się herbaty firmy Bigelow (niedostępnej w Polsce), która zgodnie z oficjalną stroną internetową, produkuje głównie herbatę w torebkach (ekspresową) i ma zaledwie kilka herbat sypanych w swojej ofercie. Dla kontry mamy inną firmę, która dobrze sobie radzi w rankingu:
– Liście herbaty wykorzystywanej przez markę Teavana pochodzą z Japonii, gdzie skażenie środowiska nie jest aż tak dużym problemem, co można stwierdzić po szczegółowych badaniach żywności – dodał.
Herbata z Chin jest zła, dużo lepsza okazje się ta z Japonii (herbata firmy Teavana jest również niedostępna w naszym kraju). I przechodzimy do konkluzji…
Okazuje się, że lepiej jest wybierać zieloną herbatę w torebkach niż liściastą. Materiał używany do produkcji torebek okazuje się doskonałym filtrem, który zatrzymuje szkodliwe substancje podczas parzenia.
Trudno powiedzieć jakie istotne fakty niesie dla nas tekst na Onecie, oprócz dramatycznego tytułu. W raporcie wykonanym przez komercyjną firmę przebadano herbatę przeznaczoną na rynek za Wielką Wodą. Z jednej strony ostrzega się przed firmą, którą produkuje głównie herbaty ekspresowe, a następnie w podsumowaniu zaleca picie herbaty ekspresowej, bo torebki chronią przed ołowiem. Nie wiadomo w jaki sposób była badana herbata, czy były to liście, czy pył herbaciany, czy badano zawartość szkodliwych substancji po zaparzeniu naparu, czy w suszu.
W tekście na Onecie mamy najprawdopodobniej do czynienia z kompletną nieznajomością tematu, a wręcz niekompetencją i chęcią zaskoczenia mocnym nagłówkiem. Ostatecznie, jak pisze sam autorka tekstu:
Picie zielonej herbaty nie zagraża więc zdrowiu, ale odradza się jedzenia lub przeżuwania liści, zwłaszcza tych z Chin.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata pu-erh – jak parzyć?
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]
sie
Yerba mate poleo
Poleo to odmiana mięty występującej w Ameryce Południowej będąca częstym dodatkiem mieszanek con hierbas yerba[...]
Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)
Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]
lis
Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?
Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]
lip
Kopi luwak
Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]
lut
Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie
Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]
mar
Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3
Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi