Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a także herbata zielona są herbatami funkcyjnymi, dlatego warto pomyśleć o zabraniu ich ze sobą na trening.
Herbata rooibos dla sportowca. Nadawania!
Rooibos, czyli czerwonokrzew afrykański to prawdziwy przyjaciel każdego sportowa. Nie zawiera kofeiny, a za to jest bogatym źrodłem witaminy C, rutyny, żelaza łatwo przyswajalnego przez organizm, wapnia i potastu. A zawarte w nim substancje, wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia (serotoniny).
Rooibos nawadnia, dostarczając do organizmu mikroelementów i witamin, dlatego świetnie sprawdzi się jak zamiennik napoju izotonicznego. Mimo, że jest naturalnie słodki, można do niego dodać cukier w odpowiadającej nam ilości, żeby stał się też napojem bogatym w węglowodany proste. Rooibosa najlepiej parzyć świeżo zagotowaną wodą przez 6-8 minut. Pamiętajmy, że dłuższe parzenie nie wpłynie negatywnie na jego właściwości zdrowotne.
Yerba mate w trakcie treningu sportowego
Yerba mate, ostrokrzew paragwajski śmiało może zastąpić kawę i napoje energetyczne. Efektywniej pobudza, dlatego jest dużo zdrowszy. Yerba mate zyskuje coraz większą popularność przed treningami siłowymi. Wszyscy, którzy odstawili niezdrowe energetyki, chwalą Yerba mate za kofeinowego kopa, który nie powoduje niepokoju, rozdrażenia, w zamian dając pełny fokus.
Największą przewagą Yerba mate na innymi kofeinowymi napojami, jest sposób oddawania kofeiny przez liście ostrokrzewu. Kolejne parzenia Yerba mate są coraz łagodniejsze, a w naszym organizmie pozostaje stała podwyższona zawartość kofeiny. Tu nie ma miejsca na szybkie kofeinowe piki, które schodząc pozostawiają uczucie dużego zmęczenia.
Yerba mate obniża poziom cholesterolu, zawiera 15 amiokwasów, 24 witaminy (m.in. B1, B2, B3, B5, B9) i minerały (magnez, potas, wapń, sód, fosfor) oraz – jak herbata – jest bogata w przeciwutleniacze.
Dużą zaletą jest możliwość parzenia Yerba mate lodowatą wodą. Wystarczy zalać odpowiednią ilość suszu zimną wodą i pozostawić na kilkadziesiąt minut, a następnie przecedzić do bidonu. Śmiało można wzbogadzić nasz napój o: mleko, miód, zioła (np. orzeźwiającą miętę), sok z cytryny, czy inne soki z owoców.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]
sty
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi
Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik
Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]
cze
Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie
Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]
maj
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis