Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Kwiaty w filiżance: krótko o herbatce ze złocienia (Chrysanthemum tea)
Herbatkę ze złocienia piłam po raz pierwszy, gdy zamówił mi ją znajomy podczas odwiedzin w Chinach. Stwierdził, że warto spróbować i na pewno będzie mi smakowała. Nie mylił się. Moje drugie spotkanie z tą herbatką nastąpiło pewnego dnia przy podwieczorku. Nasza gospodyni z radością zapowiedziała herbatę, po czym szeptem dodała, że będzie to taka dziewczyńska herbatka. Dzisiaj napar ze złocienia jest jednym z moich ulubionych, a wielokrotne jego podawanie osobnikom płci męskiej wykazało, że także i im ten napar smakuje.
Czym jest herbata ze złocienia?
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do rodziny astrowatych i swoim rodzajem obejmuje około 37 gatunków. Spośród tych 37 w stanie naturalnym, większość spotkamy w Azji.
Do przygotowywania naparów wykorzystuje się głównie Chrysanthemum indicum oraz Chrysanthemum morifolium (złocień wielkokwiatowy).
Strona Vicony Tea Dictionary wymienia 4 podstawowe rodzaje herbatki złocieniowej, w zależności od jej pochodzenia: Huángshān Gòngjú, Hángbáijú, Chújú oraz Bójú. Dodatkowo wspomina też o naparcah z pąków kwiatowych.
Jak można zauważyć jest to herbatka, więc nie zawiera liści herbaty. Dobrej jakości kwiaty powinny mieć zdrowy wygląd, niektóre strony wspominały, że zbyt białe kwiatki (bez odcieni żółci) powinny także budzić nasze podejrzenia. Płatki powinny być jak najmniej pokruszone i oczywiście nie powinniśmy zauważyć nalotów pleśni.
Jak się przygotowuje herbatę ze złocienia?
Zgodnie z najpopularniejszą metodą, należy zalać kwiatki gorącą wodą (90-95 stopni) i pozostawić na około 5 minut. Ile nasypać tych kwiatków? No cóż, to zależy od naszych upodobań. Jeśli będziemy parzyli herbatkę kilkakrotnie, warto wrzucić ich około łyżeczki na szklankę. Mi czasami wystarczy dosłownie kilka kwiatków. Można dodać do naparu jagód goi. Można go posłodzić, choć według mnie jest smaczny bez dodatków. Przygotowaną herbatkę można pić również na zimno.
Smak ma delikatny z kwiatowym aromatem. Polecam zalać ją w przezroczystym naczyniu, żeby pooglądać pływające w jasnożółtym naparze kwiatki oraz ewentualne jagody goji. Gdy nasz napar wypijemy, możemy zalać kwiaty ponownie gorącą wodą.
Korzyści z picia złocienia?
Według tradycji chińskiej, napar złocienia łączony jest z zimnem. Herbatkę tę poleca się w gorące dni, a także przy gorączce, by ochłodzić ciało. Ma właściwości tonizujące, wspomaga nas przy przeziębieniu. Jest polecana przy bólach gardła, problemach ze skórą oraz wysokim ciśnieniem. Wspomaga nasze trawienie, ma działanie bakteriobójcze a także ma pozytywny wpływ na nasz wzrok i słuch. Należy jednak pamiętać, że choć jest to dość rzadkie, u niektórych osób szczególnie wrażliwych mogą wystąpić reakcje alergiczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]
mar
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź
Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?
Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]
mar
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip
Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?
Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]
cze
Przepis na zieloną herbatę Genmaicha na zimno
Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na[...]
kwi
Przepis na colę z herbaty i przypraw
Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym[...]
cze