ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Hibiskus Sabdarifa, czyli malwa sudańska to jedyna jadalna odmiana hibiskusa. Z hibiskusa przygotowuje się bardzo słodki napar podawany na gorąco lub na zimno. Jest to narodowy napój w wielu krajach północnej Afryki, szczególnie jednak uwielbiany w Egipcie.

Karkade – to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie gdzie dotarła sztuka i zwyczaj picia karkade, nazwa różni się. U nas dostępny jest suszony hibiskus, czyli płatki kwiatu malwy sudańskiej. Można spotkać go również w formie kandyzowanej, jako przekąskę.

Karkade: parzenie i sposób podania

Do przyrządzenia naparu należy użyć dość sporo suszu. Napój ten nie jest herbatą więc nie 'przeparzy’ się i nie zrobi się gorzki. Im dłużej będzie parzony tym kolor naparu będzie intensywniejszy a smak bardziej kwaśny. Kwaskowatość wynika z tego, że hibiskus jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. Susz zalewamy wrzątkiem i parzymy około 8 minut.

Aby przygotować karkade na zimno, należy zalać hibiskusa zimną wodą. Zostawiamy go przynajmniej na całą noc. Według oryginalnych przepisów, aby napar był dostatecznie dobry, hibiskus powinien stać zalany nawet do trzech dni. Jednak również po jednym dniu napar ma intensywny kolor. Zimne karkade podajemy obficie posłodzone z lodem. Można do niego dodać cytryny, innych owoców czy po prostu zrobić koktajl. Popularne jest również dodawanie soku owocowego.

Karkade: współczesne znaczenie i zastosowanie w kulturze egipskiej i Afryce

Napój karkade występuje w różnych postaciach w różnych miejscach. Gdzieniegdzie robi się z niego nawet piwo albo sprzedaje się wody mineralne aromatyzowane właśnie za pomocą hibiskusa. Karkade nazywane jest również czerwonym złotem faraonów. Ciekawostką jest, że w Afryce wykorzystuje się go także do barwienia tkanin. Jednak w samym Egipcie używany jest do celebracji ważnych uroczystości. Toasty z karkade wnosi się na ślubach lub witając Nowy Rok. Hibiskus jest używany do podkreślenia rangi wydarzenia. Również w krajach chrześcijańskich, do których dotarło karkade, jest to nieodłączny element świętowania Bożego Narodzenia.

Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade

Trzeba zaznaczyć, że Egipt jest krajem bardzo ortodoksyjnie muzułmańskim, a muzułmanie nie piją alkoholu w żadnej postaci. Schłodzony, bardzo obficie posłodzony, gęsty syrop z hibiskusa uważany jest tam za wino. Karkade pija się jak wino z lampek czy różnego rodzaju kieliszków. Poziom słodkości takiego naparu przekracza znacznie nasze europejskie gusta smakowe. W Egipcie parzy się hibiskus, a następnie sypie się tam tyle cukru ile tylko uda się rozpuścić. W efekcie napar jest piekielnie słodki. Dla Europejczyka praktycznie nie do wypicia. Podczas pobytu w Egipcie na karkade można trafić praktycznie w każdej restauracji czy kawiarni. Pite na ciepło jest bardzo dobrym rozwiązaniem na upały. Nawadnia i ochładza. Często podaje się je schłodzone oraz robi się z niego różnego rodzaju koktajle.

Karkade: właściwości zdrowotne

Od bardzo dawna napar karkade był ceniony w północnej Afryce nie tylko za swój smak ale również za swoje zdrowotne właściwości. Było to panaceum na różne dolegliwości. Wiele z nich to oczywiście efekt placebo. Nie ulega wątpliwości, że jest to bardzo zdrowy napar, ale nie leczy wszystkich chorób, jakie możemy sobie wyobrazić. Prawdą jest jednak, że reguluje układ pokarmowy a więc picie karkade po ciężkim posiłku jest jak najbardziej wskazane. Ogranicza wchłanianie się wody w jelicie grubym przez co nie pozwala na zatrzymywanie zbyt dużej ilości wody w ciele. Innymi słowy jest to napar trochę moczopędny. Podnosi odporność, poza witaminą C dostarcza nam masę innych witamin. Zawiera także przeciwutleniacze.

Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia

Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Yerba mate CBSe, opinie

Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]

Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia

Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]

Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)

Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]

Herbatki warzywne. Nowość na rynku

Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]

2 Comments

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie

Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.