Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII wieku. Nosiły nazwę CHAGUAN i szybko stały się bardzo popularne. Wyrastały jak grzyby po deszczu w najmniej oczekiwanych miejscach. Uczęszczali do nich praktycznie wszyscy. Nawet biedniejsi zaczynali i kończyli dzień w herbaciarni. Najczęściej były to małe firmy rodzinne, które szybko dorobiły się sporych majątków.
Herbaciarnie w Chinach
Wyróżnia się kilka rodzajów herbaciarni z tamtych czasów. DIANXIN (rozkosze serca) jest to lokal, w którym poza licznymi rodzajami herbat, serwowano proste posiłki, a także alkohol i inne napoje, takie jak źródlana woda czy popularny napój ze śliwek. Kolejne to CHAGUAN (czysta herbata). To lokale, gdzie serwuje się tylko herbatę. Trzeci typ to TANGSHUI (piecyk herbaciany), czyli przenośne stoiska serwujące gorącą wodę do herbaty i zwykle jeden lub dwa tanie rodzaje herbaty. Stoiska takie sprytni sprzedawcy rozstawiali wszędzie gdzie gromadzili się ludzie: na rynkach, targach, ruchliwych ulicach. Kolejny typ to CHAYUAN (ogród herbaty) tutaj zapewniało się do picia herbaty pięknie zaaranżowany ogród, herbata była serwowana pod gołym niebem lub w małych altankach.
Herbaciarnie odzwierciedlały życie społeczne ówczesnych Chin. Tam również panował podział klasowy. Droższe herbaciarnie oblegane były przez wyższe sfery. Tam herbatę wyższej jakości serwowano w wytwornej ceramice o cienkich ściankach. Zatrudniano też mistrzów herbacianych i dbano o rozrywki. Średnia klasa społeczna miała do dyspozycji herbaciarnie urządzone jaskrawo i krzykliwie do dyspozycji gości była ceramika gliniana. Najbiedniejsi zaś pijali herbatę na ulicy. W herbaciarniach też znajdował się tak zwany stół mistrzowski ZHUZUO, gdzie herbatę przygotowywał mistrz herbaciany w wyszukany sposób. Miejsca te zarezerwowane były dla dostojnych gości.
Kto najchętniej uczęszczał do herbaciarni?
Ważna jest rola kulturalna jaką odgrywały herbaciarnie z czasów dynastii Song. Jako, że gromadziły licznych gości, zdarzało się nagminnie, że przyciągały wędrownych artystów. Zwykła herbaciarnia nie bywała zaszczycana przez wielkich mistrzów muzyki. Najczęściej bywali tam wędrowni grajkowie i kuglarze oraz małe trupy teatralne, które przedstawiały krótkie występy z bardzo okrojonymi kostiumami. Aktorzy zakładali na siebie jakiś dodatkowy element będący charakterystyczny dla odgrywanej postaci i to wystarczało by każdy przyglądający się wiedział o kogo chodzi. Przedstawiano proste scenki humorystyczne, często improwizowane w zależności od sytuacji i publiczności. Przedstawiano karykatury społeczeństwa i ich problemów. Wcielano się w skorumpowanego urzędnika, gderliwą żonę, bogatego sknerę, niemoralnego mnicha itp. Każdy z aktorów miał w zanadrzu kilkanaście ról i potrafił szybko zmienić dany element odzieży i w czasie jednego przedstawienia zagrać kilka postaci. Poza teatrami pojawiali się również grajkowie oraz recytatorzy. Pojawiały się osoby znające liczne historie i zabawne facecje mogące zabawić zebranych jak i tacy, którzy potrafili wygłaszać dzieła literackie i układać je samodzielnie w zależności od potrzeby. Same herbaciarnie dzięki temu wkrótce stały się ośrodkami życia kulturalnego niejednokrotnie nawet zatracając swój pierwotny charakter.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?
Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]
maj
Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty
Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom[...]
kwi
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)
Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]
kwi
Oznaczenie miału i pyłu herbacianego
Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]
mar
Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking
Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]
lis
Herbata kiszona Lahpet
Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki[...]
cze