ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista i niesmaczna? Niby robicie wszystko zgodnie z przepisem na opakowaniu a herbata dalej nie spełnia oczekiwań?

Jak parzyć herbatę?

Wiele opakowań z herbatą nie podaje informacji w jakiej objętości wody powinniśmy parzyć naszą torebkę, a obsługa herbaciarni nie zawsze jest precyzyjna i pewna w tej kwestii. Co wtedy zrobić?

W większości przypadków bez względu na to, czy parzymy herbatę ekspresową czy liściastą, żeby otrzymać poprawny herbaciany napar należy stosować się do prostej zasady: 1 łyżeczka herbaty (1 torebka) na 120-150 ml wody.

Jest to klasyczna proporcja, która powinna sprawdzić się w 90% parzonych przez Was herbat. Parzenie jednej torebki lub 1 łyżeczki w 250 ml a nawet 300 ml (kubek, duża szklanka) spowoduje, że napar będzie bardzo słaby i wodnisty.

Jeśli efekty nadal Was nie satysfakcjonują może okazać się, że po prostu zakupiliście słabej jakości herbatę. Można poeksperymentować, ale trudno wyciągnąć coś dobrego ze słabej herbaty. Niestety.

Powyższa proporcja nie dotyczy bardzo lekkiej herbaty, której niewielka ilość mieszcząca się na 1 łyżeczce waży czasem 1 gram. Dla takich herbat polecamy podwojenie dawki, to znaczy: 2 łyżeczki na 150 ml wody.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Rooibos

Rooibos to Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza[...]

Herbata z różą i różane konfitury, czyli wszystkie zalety róży

Wiosna zakwita nam różami. Są to nie tylko piękne, ale i pożyteczne rośliny. Sezon w[...]

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]

Herbata Rooibos zielony, parzenie

Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]

Przepis na dalgona matcha z pianką. Hit kwaratanny

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy[...]

Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa

To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]

Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?

Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]

Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia

W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]

Jeden komentarz do: “Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.