ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Hibiskus

Hibiskus czy Ketmia, czyli malwa sudańska to kwiat, który świetnie sprawdzi się na niedobory witaminy C i wapnia, jest też źródłem wielu witamin.

Hibiskus można zakupić w Polsce w wielu formach, najczęściej jest to przemielony pył dostępny w torebkach ekspresowych, który daje piękny mocny czerwony kolor i lekko kwaskowaty napar. Ten jednak zazwyczaj nie nadaje się do powtórnego parzenia. Dobrej jakości liście hibiskusa można zakupić na wagę w małych herbaciarniach.

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Ile razy można parzyć hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo kwaśny napar (nieporównywalnie kwaśniejszy niż ten ekspresowy). Co więcej, jeśli skrócimy czas parzenia (na przykład do 3-4 minut), może się okazać, że te same liście zaparzymy jeszcze drugi raz, dostając pełnowartościowy napar.

Hibiskus można również zalewać zimną wodą, w niskiej temperaturze również „parzy” się znakomicie. Należy wtedy pamiętać o zdecydowanie dłuższym czasie takiego zalania (godzina, czy nawet dwie to dla niego nie problem).

Zarówno parzenie jak i „zimne parzenie” hibiskusa może trwać nawet jeden dzień. Hibiskus nie przeparza się, dlatego polecamy eksperymentowanie!

Ile razy można parzyć Hibiskus
Ile razy można parzyć Hibiskus

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro

Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]

Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie

Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]

Herbata Si Ji Chun Oolong

Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]

Herbata w Turcji

Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]

Matchawan, czarka do matchy

Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.