ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać przez cały dzień i jeśli odpowiednio dużo włożyliśmy go do naszego matero czy innego naczynia, nawet dwunaste parzenie daje wartościowy pobudzający napar.

Często pytacie, czy zalane wieczorem kilka razy Yerba Mate można odstawić i ponownie zalewać rano, żeby nie marnować suszu. Pojawiają się też wątpliwości czy godzinne odstępy w ciągu dnia nie zaszkodzą naszemu naparowi.

Jakie można robić odstępy między kolejnymi parzeniami Yerba mate?

Po pierwsze, trzeba pamiętać, że po pierwszym zalaniu, Yerba Mate nasiąka wodą i właściwie już nie można tego procesu odwrócić. Dlatego zalecamy, żeby proces picia Yerba Mate nie był przerywany na dłużej niż kilkanaście minut. Z naszego doświadczenia wynika, że nawet po wykonaniu jednego parzenia Yerba Mate i odstawieniu suszu na kilka godzin, kolejne nie są już tak smaczne jak w przypadku sukcesywnego bieżącego zalewania.

Tutaj warto wspomnieć, że w przypadku tradycyjnego parzenia Yerba Mate w kalebasie, odstawianie na noc wilgotnego naczynia, naraża je na gnicie, czyli niebezpieczeństwo uszkodzenia naszej ulubionej tykwy. Jeśli natomiast parzymy Yerba Mate w kubku lub dowolnym szklanym naczyniu, pozostaje zdrowy rozsądek jeśli chodzi o pozostawianie suszu na dłuższy czas.

My natomiast ostrzegamy, że pozostawiony wilgotny susz nie daje już tak smacznego naparu. Jeśli jednak Wam to nie przeszkadza albo macie swoje sposoby, piszcie w komentarzach!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?

Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]

Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie

Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii

Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]

Herbata na przeziębienie

Dodatek miodu i cytryny także ma liczne, udowodnione badaniami, korzystne właściwości w przypadku przeziębienia. Miód[...]

Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa

Herbata zielona Oczy Fenixa produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego[...]

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

4 komentarzy do “Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?

  1. biesczad pisze:

    Jeszcze mam takie pytanka (:

    1. Sa jakies badania nt. wychodzenia z wedzonej yerby naparu WWA / PAH ? (np. przy jakiej temp. i czasie dzieje sie to najbardziej)
    2. Czy lepiej zostawic sam mokry susz do nastepnego dnia czy w wodzie (jesli nie moglismy juz wypic) ? Chodzi o naczynko ceramiczne.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.