Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie małego palca w czasie unoszenia filiżanki do ust.
W domowym zaciszu każdy robi jak chce, ale warto pracować samemu nad swoimi przyzwyczajeniami. Przecież nieraz zdarza nam znaleźć się w towarzystwie, gdzie dobre maniery są doceniane. I nawet na taką błahostkę, jak mały palec, zwraca się uwagę.
Skąd wziął się zwyczaj picia herbaty z wyprostowanym palcem?
Zacznijmy jednak od początku i cofnijmy się do czasów, kiedy pojawiła się moda na prostowanie małego palca. Wiedzieć trzeba, że początkowo w Anglii, kolebce etykiety i dobrych manier, a zarazem kraju, gdzie herbata zyskała miano narodowego napoju, nie pijało się z filiżanek. Wraz z herbatą na kontynent europejski, przywędrowały chińskie utensylia herbaciane. W tym: czarki. Należało zatem ułożyć zasady picia z małej miseczki. Uważało się, że całej dłoni do picia używają jedynie osoby, którym brak ogłady. Kulturalni i obyci używają natomiast kciuka i trzech palców.
Jak elegancko pić z czarki?
Należy umieścić kciuk na czarce w pozycji godziny szóstej, natomiast palce: wskazujący, środkowy i serdeczny mają objąć czarkę i znaleźć się na pozycji godziny dwunastej. W ten sposób należało czarkę podnosić do ust i pić. Mały palec natomiast prostowało się dla zachowania równowagi naczynia. Było to w całkowicie taktowne i uzasadnione. vcc
Wiele osób uważa, że uszko u czarki wyrosło właśnie wtedy, gdy delikatna chińska porcelana dotarła do Europy i okazała się zbyt cienka dla szacownych dam. Aby herbata nie parzyła palców, zaordynowano dodanie uszka podobnego do tych jakie są w dzbankach i czajniczkach. Są jednak dowody na to, że uszka robili u swych naczyń już Chińczycy na długo przed dotarciem herbaty do Europy. Prawda jak zawsze leży pośrodku. Chińczycy rzeczywiście byli pierwsi z wynalazkiem filiżanki, lecz Europejczycy wprowadzili je do użycia zupełnie niezależnie od chińskich ceramików, znając z Chin jedynie czarki.
Co w takim wypadku stało się z małym palcem? Wciąż był prostowany, mimo że nie musiał już pomagać w utrzymaniu równowagi. Teraz chwytało się filiżankę za uszko kciukiem i trzema palcami tak jak wcześniej chwytało się czarkę, ale uszko filiżanki znajdowało się z boku na godzinie trzeciej, co za tym idzie wyprostowanie małego palca zupełnie nie poprawiało komfortu picia.
Filiżanki często mają jednak za małe uszko aby udało się położyć na nim wszystkie pięć palców, co za tym idzie mały palec, który się nie mieścił na uszku, prostowano odruchowo i z przyzwyczajenia.
Czy należy prostować palec podczas picia z filiżanki?
Przejdźmy jednak do sedna. Co mówią zasady etykiety na temat małego palca? Zdania na ten temat są podzielone, ale dobre maniery dopuszczają tylko jedną możliwość. Nie należy prostować małego palca. Jest to uznawane za nietakt, chyba że pijemy z naczynia niemającego uszka. Pamiętajcie także o tym, że pod żadnym pozorem nie należy wkładać palców w uszko. Taki sposób trzymania zarezerwowany jest dla kubków i jeszcze mniej eleganckich naczyń.
Teraz już wiecie, jak się elegancko zachować na herbacianym przyjęciu w wyższych sferach. Nie bądźcie jednak surowi dla swoich znajomych prostujących mały palec podczas picia. W Polsce niespecjalnie przestrzega się tych zasad na co dzień.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty
Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai[...]
maj
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz
Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne
Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]
lis
Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty
Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]
Herbata relaksująca i odprężająca
Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]
lis
Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie
Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]
kwi
Herbatka z ziaren kakaowca
Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]
paź