ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie. Do zimnego parzenia potrzebna jest herbata, woda i ewentualnie lodówka (która przyspieszy zimne parzenie).

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Jak przygotować Cold brew?

Herbatę wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki. Można też najpierw zaparzyć herbatę ciepłą wodą (krótkie parzenie), uzyskany napar wypić i dopiero teraz zalać rozwinięte już liście zimną wodą.

Trzeba zwrócić uwagę, że podczas zimnego parzenia większość garbników zostaje w liściach, dlatego herbata pochodząca z cold brew nie jest gorzka, ale też ma mniejszą ilość kofeiny, niż parzona na ciepło.

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Jakie herbaty można zaparzyć na zimno?

Do zimnego parzenia można użyć herbaty czarnej, zielonej, czerwonej, białej, rooibosa, yerba mate, każdej czystej herbaty i każdej aromatyzowanej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba Mate Ognista

Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie

O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]

Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]

Dobre miejsce na herbatę

Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]

Zbiory herbaty w Darjeeling

Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.