ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat w Chinach i Japonii. Parzenie herbaty zielonej japońskiej nie jest trudne, trzeba jednak wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.

Czym różni się herbata zielona z Chin i herbata zielona z Japonii?

Najważniejszą różnicą jest jeden z etapów produkcji herbaty zielonej: Kill-Green. Z nielicznymi wyjątkami, japońska herbata zielona jest traktowana gorącą parą wodną, kiedy jej chińską wersję rozgrzewa się na wielkich miskach (wokach, patelniach). Ta różnica bardzo znacząco wpływa na smak herbaty, jej kolor i zapach.

Istnieje oczywiście więcej czynników mających wypływ na różnice między herbatą produkowaną w Chinach i Japonii: odmiana krzewu herbacianego, teren uprawy, kształt liści (japońska herbata jest zazwyczaj w kształcie igiełek), czas zbiorów herbaty i metoda zbiorów.

Pierwsze kroki w parzeniu herbaty japońskiej

Gotowanie w kuchni nie ma sztywnych reguł, każdy ma nieco inny gust. Podobnie jest z parzeniem herbaty, każdy może parzyć ją zgodnie z własnymi upodobaniami. Ważne jednak, żeby przestrzegać kilku zasad na samym początku przygody z japońskimi herbatami. Kiedy poznasz podstawy parzenia herbaty z Japonii, może je dowolnie modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami.

Jako punkt wyjścia weźmiemy popularne japońskie herbaty: Bancha, Sencha i Gyokuro.

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik
Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Jak prawidłowo parzyć japońską herbatę zieloną?

Podstawową zasada to: im wyższa jakość herbaty zielonej, tym niższa temperatura i mniejsza objętość wody używanej do parzenia herbaty.

Wyższej jakości japońskie herbaty są bardzo delikatne, a tym samym wymagają niższej temperatury parzenia. Wrząca woda spowoduje, że herbata szybko stanie się gorzka i nie wychwycimy jej subtelnego, bogatego smaku.

Mniejsza objętość wody jaką parzymy japońską herbatę pozwoli nam w pełni docenić jej smak. Tym samym dobrze jest użyć małych filiżanek i czarek. Dobra herbata powinna być pita powoli i w małych ilościach.

Herbata zielona Gyokuro

  • Polecane naczynia: Hohin, shiboridashi, małe filiżanki
  • Parzenie herbaty zielonej Gyokuro:
    • Dla 3 osób: 10g liści, 60 ml wody o temperaturze 50-60*C, czas parzenia 2-3 minuty.
    • Dla 1 osoby użyj 4g liści, 20 ml wody.
Herbata zielona Japan Gyokuro Yutaka Organiczna Organic
Herbata zielona Japan Gyokuro Yutaka Organiczna Organic

Herbata zielona Sencha

  • Polecane naczynia: mały czajniczek (ok. 180 ml), średnie czarki
  • Parzenie herbaty zielonej Sencha
    • Dla 3 osób: 10g liści, 180 ml wody o temperaturze 70*C, czas parzenia od 1 do 1,5 minuty.
    • Dla 1 osoby użyj 4g liści i 60 ml wody.

Uwaga: powyższe wytyczne dotyczą wysokiej jakości herbaty Sencha, dla niższej klasy Senchy najlepiej użyć wyższej temperatury wody (80*C) i trochę więcej wody. Czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 1 minuta.

Herbata zielona Bancha
(dotyczy również: herbaty zielonej Genmaicha, herbaty zielonej Hojicha)

  • Polecane naczynia: duży czajnik (ok. 600 ml), czarki o grubych ściankach (ewentualnie kubeczki)
  • Parzenie herbaty zielonej Bancha
    • Dla 5 osób: 15g liści, 600 ml wody o temperaturze 96*C, czas parzenia do 30 sekund.
    • Dla 1 osoby użyj 4g liści i 120 ml wrzącej wody.

Porady  dotyczące parzenia japońskiej herbaty

  1. Jeśli masz tylko większe naczynia, nie przejmuj się. Dostosuj ilość wody do czajnika, który posiadasz.
  2. Używaj na początku termometru do sprawdzenia temperatury wody. Z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz na wyczucie parzył herbatę.
  3. Żeby obniżyć temperaturę wody o 10*C przelej ją do innego zimnego naczynia.
  4. Parz herbatę na dobrej wodzie, najwyższej jakości do jakiej masz dostęp. Woda bardzo wypływa na końcowy smak herbaty

Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-steep-japanese-green-tea/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?

W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]

Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca[...]

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Zbiory herbaty w Darjeeling

Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]

Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea

Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]

Herbata zielona

Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli[...]

T: Tip, oznaczenie jakości herbaty

T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]

Herbata na wzmocnienie odporności. Najlepsza herbata na odporność

Kiedy czujemy się niewyraźnie i chcemy wzmocnić swoją odporność, polecamy herbatę na bazie czosnku, dzikiej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.