Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?
Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić przez bombillę (rurkę z sitkiem), można też zaparzyć we francuskiej prasie i przelać do dowolnego naczynia albo na przykład zaparzyć jak herbatę (w papierowym w filtrze).
Dlaczego nie zostawiać yerba mate w wodzie na dłużej?
Susz Yerba Mate po zalaniu wodą o odpowiedniej temperaturze (polecana to 60-80*C) nieustannie się parzy. Dlatego zalewając ją w kubku czy szklance nie dość, że opijemy się suszu (który też będzie zatrzymywał się na naszych zębach), otrzymamy po dłuższym czasie napar z Yerba Mate tak mocny, że trudno będzie go wypić.
Jak parzyć yerba mate w kubku/szklance?
Jeśli chcemy zaparzyć Yerba Mate w szklance a nie mamy bombilli, najlepiej po chwili przelać nasz napój przez sitko do drugiej szklanki czy kubka. A jak nie mamy nic oprócz suszu i szklanki, zapytacie? Najlepiej jest zalać Yerba Mate wodą o niższej temperaturze (ok. 50*C) i delikatnie wymieszać napar. Część liści opadnie na dno, ale niestety pozostałe będą u góry nas denerwować.https://czajnikowy.com.pl/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5
Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]
cze
Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady
Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]
sie
Skąd pochodzi herbata?
Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]
wrz
Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie
W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]
lut
Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej
Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]
cze
Qian Liang – Hei Cha z Hunanu
Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]
wrz