ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić przez bombillę (rurkę z sitkiem), można też zaparzyć we francuskiej prasie i przelać do dowolnego naczynia albo na przykład zaparzyć jak herbatę (w papierowym w filtrze).

Dlaczego nie zostawiać yerba mate w wodzie na dłużej?

Susz Yerba Mate po zalaniu wodą o odpowiedniej temperaturze (polecana to 60-80*C) nieustannie się parzy. Dlatego zalewając ją w kubku czy szklance nie dość, że opijemy się suszu (który też będzie zatrzymywał się na naszych zębach), otrzymamy po dłuższym czasie napar z Yerba Mate tak mocny, że trudno będzie go wypić.

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?
Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Jak parzyć yerba mate w kubku/szklance?

Jeśli chcemy zaparzyć Yerba Mate w szklance a nie mamy bombilli, najlepiej po chwili przelać nasz napój przez sitko do drugiej szklanki czy kubka. A jak nie mamy nic oprócz suszu i szklanki, zapytacie? Najlepiej jest zalać Yerba Mate wodą o niższej temperaturze (ok. 50*C) i delikatnie wymieszać napar. Część liści opadnie na dno, ale niestety pozostałe będą u góry nas denerwować.https://czajnikowy.com.pl/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]

Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady

Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]

Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej

Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.