ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głównie z gałązek, szypułek i łodyżek liści, czyli elementów, które zwykle nie są cenione w herbacie. Przywykliśmy, że herbata liściasta jest liściasta, a nie „patyczasta” jak ta. Stąd też wzięła się jej nazwa – kuki to z japońskiego – patyk.

Zwykle gałązki i łodyżki pochodzą z produkcji herbaty Matcha lub Sencha, rzadziej z produkcji Gyokuro.

Dlaczego herbata kukicha zawiera mało kofeiny?

Kofeina znajduje się w liściach dlatego Kukicha jest w nią uboga. Z uwagi na małą zawartość kofeiny można podawać ją dzieciom oraz pić wieczorem, kiedy nie chcemy się pobudzić. Dodaje się ją również do soków i mleka dla małych dzieci ponieważ ma właściwości zdrowotne.

Herbata zielona Japan Kukicha organiczna organic
Herbata zielona Japan Kukicha organiczna organic

Parzenie i smak herbaty kukicha

Dobrze zaparzona Kukicha ma dość oryginalny smak – słodkawy i kremowy. Parzymy ją wodą o temperaturze 70-80°C, poniżej minuty. Napar ma piękny żółto-zielony kolor.

Co ciekawe, jest to jedna z herbat, które świetnie nadają się do parzenia na zimno. Aby zaparzyć Kukichę w ten sposób należy zalać ją zimną wodą i zostawić na co najmniej 15 minut. Niektóre przepisy zalecają nawet pozostawienie jej na całą noc.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea

Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka

Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]

Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie

Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]

Herbata w Anglii. Angielska herbata

Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]

Czarna kawa czy czarna herbata?

Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.