ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

Zaparzacz jajko to najpopularniejszy zaparzacz w naszym kraju, znajdziemy go na półce każdego sklepu z herbatą i sieciowych punktów w hipermarketach.

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi i dzięki temu łatwo go wcisnąć do zestawu herbat liściastych, które zakupujemy (może pierwszy raz w życiu). Zaparzacza jajko używa się bajecznie prosto: wsypujemy do kulki liście i zamykamy. Następnie kulkę umieszczamy w kubku i zalewamy wodą. Kiedy minie odpowiednia ilość czasu, wyjmujemy jajeczko i gotowe.

Niestety zaparzacz jajko, czy też kulka nie jest najlepszym sposobem parzenia liściastej herbaty. Posiada on małą objętość i liście nie maja gdzie się rozwinąć, a tym samym ich powierzchnia parzenia jest mała. Herbata zaparzona w jajku często jest zbyt słaba lub zbyt mocna. Zdecydowanie lepszą metodą jest parzenie w jednym naczyniu, do którego wsypujemy liście i przecedzenie naparu do drugiego kubka. Wtedy herbata ma bardzo dużo miejsca na rozwinięcie się a i przelany napar jest jednakowego koloru w każdy miejscu.

Zaparzacz Jajko
Zaparzacz Jajko

Zaparzacz jajko dobrze nadaje się do wszelkich ziółek, które nie rozwijają się podczas parzenia: miodokrzewu (honeybusha), czerwonokrzewu (rooibosa) i tym podobnych. Jednak i w tym przypadku należy zwrócić uwagę na wielkość otworków w naszym jajku-kulce, żeby nie były zbyt duże, bo małe gałązki mogą przedostać się do kubka.

Podsumowując, zdecydowanie nie polecamy zaparzacza typu jajko jako pierwszego zaparzacza kupionego wraz z zestawem herbat. Zdecydowanie zainwestować w dobre, gęste sitko, które posłuży nam do przelewania. Można też zakupić sitko o dużej objętości wkładane do kubka – to dużo lepsze rozwiązanie!

Zaparzacz do herbaty
Zaparzacz do herbaty

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciane rekordy Guinnessa. Rekordy Guinnessa związane z herbatą

Czym jest księga rekordów Guinnessa każdy zapewne wie. Nie każdy wie jednak, że początkowo nie[...]

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP

Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja[...]

Latte art – wzory krok po kroku: serce

Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Yerba mate yerbeado, mate cocido

Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]

Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek

Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]

1 Comments

Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking

Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.