ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez dodatków, z myślą o tych, którzy cenią sobie kawę sama w sobie, bez mleka, cukru, sosów czy syropów.

Metody przygotowania kawy

Przedstawiam wam osiem metod przygotowania kawy. Dzięki jednej z tych metod przygotujecie kawę w smaku i aromacie przyjemną jak te, które wypić można tylko w najlepszych kawiarniach. Uwierzcie mi, że nie jest to aż tak trudne. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie kawy specialty tak by smakowała wyśmienicie wymaga dokładności, staranności i powtarzalności. Wszystko po to, żeby ta sama kawa przygotowywana konkretną metodą mogła za każdym razem smakować naprawdę wyśmienicie.

Oto urządzenia do parzenia kawy w domu. Zaczynając od urządzenia/metody dającej najbardziej delikatny i zarazem czysty w smaku napar, aż po metodę, dzięki której otrzymamy kawę o intensywnym i pełnym smaku.

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Chemex – jest to metoda filtracyjna. Do szklanego naczynia wkłada się dodatkowo filtr ze specjalnego papieru. Dzięki niej otrzymamy czysty, delikatny i herbaciany w konsystencji napar kawy. Zdecydowanie polecam pić go bez dodatku mleka i cukru. Czas parzenia kawy to około 3 do 5 minut.

Syfon, Vacuum Pot – urządzenie używane już w XIX wieku przeżywa dziś renesans zwłaszcza w krajach Skandynawii. Dzięki niemu otrzymamy również czysty napar jak z Chemex, a jednak bardziej pełny i aromatyczny. Czas parzenia kawy to około 1 do 2 minut.


Filtr ceramiczny – tzw. dripper 
(popularne są również filtry wykonane ze szkła i tworzywa sztucznego). To mniejszy bart Chemexa – również metoda filtracyjna, do której stosuje się wkład – filtr ze specjalnego papieru. Kawa parzona tą metodą jest bardziej pełna w smaku i aromacie. Czas parzenia kawy z drippera to od 2 do 3 minut.

Aeropress – wynalezione w 2005 roku urządzenie pozwala na przygotowanie intensywnego w smaku naparu przypominającego kawę z mokki. Kawa z aeropressu może być intensywna i ciężka ale pozbawiona fusów i drobinek kawy. Nie zastąpi jednak klasycznego espresso z brązową cremą na powierzchni. Przygotowanie trwa do 2,5 minuty.


Eva Solo – to szklana karafka, wyposażona w stalowy filtr. Dzięki niej zaparzona kawa jest w konsystencji bardzo podobna do klasycznej kawy zaparzanej gorącą wodą przez 4 do 5 minuty. Uzyskujemy napar bez fusów, które zatrzymują się na stalowym filtrze.

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

French Press – nazywany również kafeterią. Podobnie jak w przypadku Eva Solo i dzięki tej metodzie uzyskujemy kawę parzoną w tradycyjny sposób bez fusów. Sekret tkwi w tym, żeby nie mielić do tej metody kawy zbyt drobno, gdyż może to spowodować trudności w oddzieleniu fusów od naparu. W smaku kawa zaparzona w ten sposób jest intensywna.


Mocca – włoski klasyk, który każdy Włoch ma w swoim domu. Dzięki niemu przygotujemy kawę w smaku i konsystencji zbliżoną do espresso! Małe, włoskie, mocne i czarne, szkoda tylko, że metoda ta nie daje precyzyjnej kontroli nad temperaturą wody i czasem parzenia kawy.

Tygielek do kawy po turecku – czy ktoś z was wiedział, że w tygielku właśnie parzy się kawę ta metodą? Czy wiedział ktoś, że zalewa się ją zimną wodą dodając wcześniej cukier i przyprawy do smaku? Kawa zmielona na pył, tak by rozpuściła się w wodzie, której nie można doprowadzić do wrzenia. Sporo tajemnic kryje kawa po turecku.

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Smoothie z zieloną herbatą i Yerba Mate w owocach, czyli Czajnikowy Kocha Gotować

Czajnikowy.pl gościł w programie Kocham Gotować. Przygotowaliśmy Yerba Mate w owocach, a z miąższu zrobiliśmy[...]

Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)

Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Fitness, opinie

Pu-Erh Fitness ma składa się z aż 85% czystej czerwonej herbaty i jedynie 15% to[...]

Wpływ herbaty na zdrowie i urodę

Jak pozytywnie herbata może wpływać na nasze zdrowie i urodę? Jak zrobić naturalne maseczki do[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha

Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]

Ile razy można parzyć Hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?

Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]

Jeden komentarz do: “Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

  1. Osknow pisze:

    Rewelacyjny poradnik, bardzo przyjemnie opisany cały ten skomplikowany proces. Mimo, że uwielbiam kawę, to sam za bardzo nie potrafię sam zrobić taką która będzie smakowała bombowo. Zazwyczaj chadzam do kawiarni, a moją ulubiona jest Etno cafe, oni tam wiedzą jak parzyć kawę.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.