Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku znajdują się pęcherzyki powietrza, które w trakcie toczenia będą nam deformować czarkę. A gdyby zostały w czarce i trafiły z nią do pieca, mogłoby dojść do ich rozerwania w wyniku działania ciśnienia.
Glinę odpowietrza się tak jak zagniata się ciasto. Przygotowujemy kulkę i rzucamy nią na środek koła garncarskiego. Uruchamiamy koło na najwyższych obrotach i glinę moczymy wodą, żeby ją łatwiej wycentrować, a nasze dłonie na niej nie powinny „tańczyć” podczas kręcenia.
Następnie zwalniamy obroty koła garncarskiego i wpychamy kciuku do środka – tak tworzy się wnętrze czarki. Następnie pracujemy nad bokami czarki, jeżeli góra czarka zdeformowała się za pomocą żyłki ją wyrównujemy (odcinając nieco górę). Moczymy wodą czarkę i na wolnych obrotach możemy wykończyć czarkę: możemy zostawić na niej ślad po palcach lub zrobić inne deformacje. Na koniec zbieramy niepotrzebną wodę ze środka czarki.
Teraz za pomocą żyłki odcinamy gotową czarkę od reszty gliny. Nasza czarka musi poczekać 1-2 dni, żeby zdębiała.
Zdębiałą czarkę ustawiamy na środku koła garncarskiego i za pomocą świeżej gliny przyklejamy ją do koła, tak żeby podczas obtaczania z niego nie spadła. Za pomocą noża zbieramy nadmiar gliny i tym samym ukształtujemy stopę. Musimy pamiętać o grubości dna, żeby nie przebić czarki.
Robimy pierwszy wypał naszej czarki w piecu o temperaturze około 1000 stopni Celsjusza. Dopiero teraz możemy ją po szkliwić. Pamiętajcie, że na stopie nie może być szkliwa, bo gdyby szkliwo zaczęło ciec w piecu (co często się zdarza) to czarka byłaby do wyrzucenia.
Taką po szkliwioną czarkę wkładamy do pieca na około 5 i pół godziny. I gotowe!
Gościem programu jest Adam Sobota.
Zobacz nagranie za kulisami
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha
Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]
mar
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]
paź
Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka
Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]
lut
Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie
Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]
cze
Herbata z różą i różane konfitury, czyli wszystkie zalety róży
Wiosna zakwita nam różami. Są to nie tylko piękne, ale i pożyteczne rośliny. Sezon w[...]
maj
Przepis na Touarega marokańską herbatę zieloną z miętą i cukrem, porady
Aby zaparzyć herbatę po marokańsku jest nam potrzebna oczywiście zielona herbata oraz mięta - to[...]
sty