ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną herbatą. Przypomina trochę Gyokuro lub En Shi Yu Lu.

Parzenie herbaty zielonej Jeoncha Koreańska

Pierwsze parzenie zrobiłem wodą o temperaturze 70°C i parzyłem około 1,5 minuty. Napar jest przyjemnie zielono-żółty, słodki w smaku. To zdecydowanie przedsmak drugiego parzenia.

Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście
Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście

Temperatura parzenia 75°C, długość parzenia 2 minuty.

Napar pachnie słodko i orzechowo. Tak to jest to! Herbata ma bardzo wyrazisty smak, ale – ku mojemu zaskoczeniu – zupełnie nie przypomina japońskich zielonych herbat, na myśl przychodzi mi herbata Oolong. Napar jest orzechowy, orzeźwiający i przyjemnie energetyzujący.

Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście
Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście

Trzecie parzenie, 3 minuty, temperatura parzenia 75°C.

Trzecie parzenie to zdecydowanie ostatnie parzenie dla Jeonchy. Napar jest łagodny, wciąż przyjemny, ale zwiastuje, że kolejne parzenie nie ma sensu.

Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Napar
Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Napar

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?

Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]

Herbata dla Horeca

Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]

Alternatywne metody parzenia herbaty

Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]

Herbata Da Hong Pao oolong

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]

4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy

Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.