ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Dopiero co pisałam o rozgrzewającej mocy herbat, kiedy to pogoda postanowiła spłatać figla i uraczyć nas wspaniałym słońcem i wysoką jak na tę porę roku temperaturą.  Jest to więc idealny moment, aby wrócić jeszcze do herbat świeżych i lekkich, a do nich zdecydowanie zalicza się wyjątkowa zielona herbata kokeicha.

Dlaczego Kokeicha to herbata wyjątkowa?

Jej proces produkcji jest nie podobny do żadnej innej herbaty. Pochodzi ona z Japonii oczywiście, uściślając z prefektury Shizuoka, a proces produkcji wygląda następująco.

Po zbiorze, liście gotowane są na parze do momentu w którym zaczną się rozpadać. Łodygi i żyły liści są usuwane, a pozostała część zostaje zmiażdżona na drobny proszek. Następnym etapem jest dodanie do proszku wody oraz pasty ryżowej.

To jednak jeszcze nie koniec, masa która powstała zostanie przepuszczona przez maszynkę z małymi otworami z których to wychodzą gotowe do zaparzenia liski herbaty Kokeicha.

Dzięki temu unikalnemu procesowi, kokeicha zyskuje niepowtarzalny świeży i lekki smak.  Jeśli chodzi o aromat, to moje najbliższe skojarzenie, to świeżo skoszona trawa taka jeszcze wilgotna.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha?

To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody o temperaturze 96 stopni C.  Wydawało by się, że jak na zieloną herbatę to za wysoka, jednak kiedy już zaparzymy Kokeiche jej smak upewni nas, że temperatura była jak najbardziej właściwa.

Kulinarne zastosowanie herbaty

Listki herbaty Kokeicha mogą mieć jeszcze jedno zastosowanie – kulinarne. Poleca się dodawać je do lodów,  jogurtów, wypieków, oraz co bardzo ciekawe owoców morza. Ja co prawda kulinarnego zastosowania jeszcze nie sprawdzałam, ale po zdegustowaniu herbaty, nie mogę się doczekać kiedy to uczynię.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]

Test herbat Healthcare and Beauty

Przeprowadziliśmy test smaku i składu herbaty marki Healthcare and Beauty. Herbaty sprzedawane w opakowaniach po[...]

Czym różnią się kultywary herbaty? Test smaku japońskiej Arachy

Gdy zagłębiamy się w świat herbaty wcześniej czy później trafiamy na słowo kultywar, które budzi[...]

Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?

Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]

Herbata w Korei

Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Przepis na colę z herbaty i przypraw

Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym[...]

Czekoladowe founde z herbatą – przepis na herbatę na jesień

Zielone czekoladowe fondue to ciekawy pomysł na wyjątkową przekąskę lub romantyczne spotkanie. Nie trzeba nawet[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.