Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa Lapacho (Tabebuia impetiginosa), a jej zdrowotne zastosowanie wywodzi się z medycyny ludowej Indian z Ameryki Południowej. Drzewa tego rodzaju rosną w Andach i niejednokrotnie mają nawet po 700 lat. Z kory oraz łyka (warstwa tuż pod korą) przygotowuje się wywar. Odnajdziemy w tej korze liczne substancje bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe, pomaga w kuracji nowotworowej oraz w leczeniu alergii. Lapacho zawiera także wiele mikroelementów przede wszystkim żelazo, mangan, magnez, wapń i co ważne zawiera Lapachol. Jest to substancja, która w dość nietypowy sposób działa na nasze ciało. Mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki.
Herbata ziołowa Lapacho: działanie
Stosowana zatem powinna być przy infekcjach i ogólnych osłabieniach. Wspomnieć trzeba, że lapachol pobudza układ immunologiczny do walki ze wszystkimi obcymi komórkami w naszym ciele. Pojawia się tutaj niebezpieczeństwo skutków ubocznych, o których wspominają niektóre źródła. Po za walką z wirusami, bakteriami, pleśniami, grzybami i pasożytami, nasze ciało zostaje również pobudzone do walki z protezami, przeszczepami, a nawet w przypadku kobiet brzemiennych występuje ryzyko poronienia. Warto wspomnieć również o zwalczaniu toksyn jest to tak zwany Lapachowy detoks, który przeprowadza się w różnym okresie czasu ale najczęściej zaleca się miesięczną kurację. W skutek wyzbycia się z ciała dużej ilości toksyn mogą się pojawić mdłości, biegunki, a nawet wymioty, w zależności od tego jak dużo toksyn do usunięcia znajduje się w konkretnym ciele. Stosowania lapacho nie należy przedłużać. Kuracja lapacholowa powinna być traktowana jako doraźna, a nie jako stały element diety. Miejmy świadomość, że długie stosowanie nie jest wskazane. Przede wszystkim osłabiamy na dłuższą metę swój układ odpornościowy ponieważ w czasie stosowania lapacho pracuje on na „zwiększonych obrotach” zaś po pewnym czasie oduczy się działać bez wspomagania z zewnątrz. Ponadto jest to środek leczniczy, co prawda niezbyt inwazyjny ponieważ naturalny ale gdyby się zastanowić, to farmaceutyki po wyleczeniu się choroby również odstawiamy.
Herbata ziołowa Lapacho: przepis, parzenie
Aby przygotować odwar z lapacho potrzebujemy litr wrzątku, około 1 (maksymalnie 2) łyżkę stołową kory. Lapacho należy gotować od 10 do 15 minut następnie zdjąć z ognia i naparzać około 15 – 20 minut pod przykryciem. Pije się to po przestudzeniu. Wygodnie jest przygotować większą ilość na raz i pić cały dzień od 4 do 6 filiżanek.
W czasie stosowania lapacho, zwłaszcza przy długotrwałym stosowaniu należy obserwować swoje ciało i w przypadku obaw lub niepożądanych efektów należy kurację przerwać. Sam smak lapacho trudno nazwać przyjemnym chociaż są miłośnicy takich aromatów. Dzięki temu nie łatwo wprowadzić je do codziennej diety. Rozsądnie jest stosować je w przypadku chorób, czy to do picia, czy jako okłady na trudno gojące się rany, czy zmiany na skórze lub na grzybice. Detoks lapachowy warto przeprowadzać nie częściej niż raz na rok, najlepiej wiosną. Jako herbatkę wzmacniającą natomiast bez przeciwwskazań można się jej napić od czasu do czasu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona oolong Haicha, parzenie, opinie
Herbata, która zaciekawiła mnie swoją nazwą. Bo to w końcu oolong, czy herbata zielona? Taka[...]
maj
Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady
Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]
sie
Herbata czarna Lipton Yellow Label Tea: opinie, recenzja
Lipton Yellow Label Tea to klasyk wśród klasyków! Tę herbatę pije się na potęgę każdego[...]
kwi
Matcha Shake, jak zrobić shake z zieloną sproszkowaną herbatą Matcha
Do przygotowania szejka z Matchą potrzebujemy zieloną sproszkowaną herbatę Matcha, mleko i syrop trzcinowy. Do[...]
sty
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć
Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]
mar
Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku
Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]
wrz
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]