ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Matero: Yerba Mate

Specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej tradycyjne matero powinno być wykonane z palo Santo lub innego drewna jak choćby lapacho. Takie naczynia mają często kształt kubeczków i bywają okute metalem. Popularne jest także matero wykonane z tykwy kalebasy. Jest to podobny do gruszki owoc dzbaniwa kalebasowego, którego wysuszona skorupa służy za naczynie do picia.

Odmianą matero z kalebasy jest porongo czyli specjalna kalebasa rozszerzająca się ku górze i często posiadająca metalowe nóżki aby równo stała. Takie naczynie używane jest do parzenia chimarao czyli specjalnej, drobnej mate argentyńskiej. Powszechnie stosuje się także matera ceramiczne nawiązujące często kształtem do matero drewnianego lub do kalebasy. Osobną grupą matero są guampa czyli matero wykonane z rogu lub kopyta wołu i przeznaczone do picia yerba mate na zimno czyli terere.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2

Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]

1 Comments

Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie

Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Nestea Lemon Light: opinie, recenzja

Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]

Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji

Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]

Kiszone cytryny do herbaty, przepis

Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]

Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?

Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.