Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata Long Jing (Lung Ching) jest jedną z bardziej znanych chińskich herbat zielonych. Jej nazwa oznacza smoczą studnię. Sama Long Jing wywodzi się z jednej ze wsi o tej samej nazwie, położonej w pięknej okolicy Hangzhou i Jeziora Zachodniego.
Charakterystyczny jest wygląd tej herbaty (listki są spłaszczone), jej smak z wyraźną nutką pieczonych kasztanów oraz to, że podczas parzenia można zaobserwować „smoczy taniec”, czyli ruch pojedynczych listków. Smak herbaty jest bardzo przyjemny i jest to jedna z moich ulubionych herbat, dlatego dzisiaj postanowiłam trochę z nią poeksperymentować.
Składniki do przygotowania herbaty na zimno:
- zielona herbata Longjing w ilości nieco większej niż zwykle, na przykład 2 łyżeczki na kubek
- pół laski cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel Angostury (alkohol)
Oryginalny przepis mówi o zagotowaniu kilku łyżeczek herbaty wraz z laską cynamonu oraz dodaniu kilku kropel Angostury (aromatycznego alkoholu, którego nie posiadam, więc tym razem obyło się bez niego). Nie jestem przekonana co do gotowania zielonej herbaty, więc dodałam laskę cynamonu do parzącej się herbaty. Gdy napar nieco przestygł, dodałam łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko to zostawiłam na jakiś czas w lodówce, żeby się ładnie schłodziło.
Herbata zielona Long Jing jako herbata izotoniczna
Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny (czyli taki, który pomaga nawadniać organizm i wyrównywać poziom elektrolitów) postanowiłam przygotować właśnie na jej bazie. Taki napój bardzo dobrze gasi pragnienie i przyczynia się do prawidłowego nawodnienia, co jest ważne zwłaszcza podczas upałów, wysiłku fizycznego czy zwiększonego obciążenia organizmu. Świetnie nadaje się na letnie wędrówki lub wypady na plażę.
Składniki do przygotowania herbaty izotonicznej:
- zielona herbata Long Jing w ilości 2 łyżeczek na kubek
- 1-2 łyżeczki miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- listek świeżej mięty
Herbatę przygotowujemy jak zwykle (80 stopni, 3-4 minuty). Po zaparzeniu dodajemy miód oraz sok z cytryny, pozostawiamy do wystygnięcia i chłodzimy.
Oba przepisy są bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu, smaczne i orzeźwiające. Herbata Longjing ma smak który według mnie bardzo fajnie uzupełnia się cynamonem, cytryną lub miodem- w sam raz na lato.
Od autorki: Oryginalne przepisy pochodzą z książki „Herbata. Eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia”, jednak zostały przeze mnie zmodyfikowane.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]
lip
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.
Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]
1 Comments
sie
Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands
Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]
mar
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Przepis na Pink Coconut na hibiskusie
Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]
lip