Oznaczenia dotyczące herbat łamanych
TGFBOP 1 |
Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. |
Herbata drobno połamana (pocięta) pochodząca z plantacji w Assam i Darjeeling. Zawiera dużo złotych tipsów. Jest to herbata wysokiej jakości łamana. |
||
GFBOP 1 |
Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. |
Herbata najwyższej jakości z plantacji w Assam i Kenii. Połamana niejednorodnie z niewielką ilością złotych wierzchołków. |
||
GBOP |
Golden Broken Orange Pekoe 1. |
Jest to druga klasa jakości herbaty z upraw w Assam i Kenii o niejednorodnych liściach i małej ilości wierzchołków. |
||
FBOP |
Flowery Broken Orange Pekoe 1. |
Bardzo powszechna klasa jakości herbaty używana na plantacjach w Assamie, Cejlonie, Indonezji, Chinach, Bangladeszu oraz w Ameryce Południowej. Zawiera długie liście oraz najmłodsze pędy. Łamana raczej grubo. Na plantacjach południowych Indii oznaczeniem tym określa się często Pekoe. |
||
BOP |
Broken Orange Pekoe. |
Popularna herbata dająca mocny, ciemny napar o mocnym aromacie. Jest to jedna z głównych gałęzi produkcji z upraw na Cejlonie oraz w południowych Indiach i Chinach. Oznaczenie stosowane w Cejlonie zarówno do określenia upraw nizinnych jak i wyżynnych choć w uprawach z wyżyn pojawiają się w niej również złote tipsy. Uważana jest powszechnie za lepszą i często określana jest klasą „1”. Klasa „2” cechuje głównie herbaty z Indonezji i Cejlonu. Jest to herbata niższej jakości mająca w składzie zdrewniałe części oraz więcej perforacji (otworków). |
||
BOP 1 |
Broken Orange Pekoe 1. |
|||
BOP 2 |
Broken Orange Pekoe 2. |
|||
BP 1 |
Broken Pekoe 1. |
Określenia stosowane głównie do herbat z plantacji w Ingonezji, Cejlonie, południowych Indiach, Kenii i Tanzanii. Liście tych herbat są mocno zwinięte i częściowo zdrewniałe. |
||
BPS
|
Broken Pekoe Souchong |
Herbata zawierająca liście grube oraz podłużnie zwinięte typowe dla klasy souchong. Liście są dość nieregularnej wielkości. |
||
BT |
Broken Tea. |
Grube mięsiste liści niskiej jakości równomiernie pocięte. Herbata pochodzi głównie z upraw na Sumatrze i z południowych Indii oraz z Ceylonu. Charakterystyczna dla tej klasy cecha to duża objętość liści. |
||
BOP Grob. |
Broken Orange Pekoe Grob. |
Herbata stanowiąca główną produkcję na Cejlonie i w południowych Indiach. Częściowo także w Kenii. W Indonezji funkcjonuje oznaczenie BOP Grob. W Tanzani BP. Są to w głównej mierze grube i mięsiste liście równo krojone. Na Cejlonie produkuje się ją także w wersji granulowanej. |
||
P |
Pekoe |
|||
FP |
Flowery Pekoe. |
|||
BP |
Broken Pekoe |
|||
BPS |
Broken Pekoe Souchong. |
Produkowana głównie na Assamie i w Darjeelingu herbata typu souchong o dużych i grubych liściach. |
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata kiszona Lahpet
Herbatę kisi się jak kapustę, a następnie zjada podobnie jak naszą kapustę. Popularne są sałatki[...]
cze
Gotowanie herbaty
Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]
lip
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi
Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling
Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]
paź
Herbata na przeziębienie
Sezon przeziębieniowo-grypowy szaleje. Znowu wszyscy dookoła kichają, kaszlą i prychają. Wszędzie pełno reklam “super ekstra”[...]
paź
Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!
Podium z Ameryki Południowej nas nie dziwi. W Europie największym eksporterem są Niemcy, póżniej Francja,[...]
cze
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru