ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia miału herbacianego

FBOPF

Flowery Broken Orange Pekoe Fannings.

Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote tipsy. Produkowana głównie na Cejlonie z upraw nizinnych.

BOPF

Broken Orange Pekoe Fannings.

Herbata produkowana na Cejlonie, w Indonezji, Południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. W Indonezji Sporządzana z dodatkiem małych i miękkich listków często nosi oznaczenie BOP fine lub small-leaf BOP. Jest to herbata czarna o równomiernych, drobno ciętych listkach. Nie zawiera tipsów. Czarna herbata o równomiernie, bardzo drobno pociętych liściach. Nie zawiera Tipsów.

TGFOF

 

Tippy Golden Flowery Orange Fannings

Specjalnie selekcjonowana i przesiewana herbata o delikatnym naparze stosowana do produkcji herbat ekspresowych w Darjeelingu.

GFOF

Golden Flowery Orange Fannings.

FOP

Flowery Orange Fannings.

Herbata bardzo wydajna o mocnym naparze. Pochodzi z plantacji Assam, Dooars i Bangladesz. Listki są równomiernie drobnie łamane. Bardzo doceniana we Fryzji. Określana tam jako mieszanka Wschodniofryzyjska.

OF

Orange Fannings.

Dobrej jakości herbata typu Fannings produkowana głównie w południowych Indiach oraz w Afryce i Ameryce Południowej.

PF 1

Pekoe Fannings 1

Herbata drobna o listkach jednolitego kształtu i wielkości produkowana głównie na plantacjach w Assam, Południowych Indiiach, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii, Malawi. Najbardziej doceniana jest produkowana w Assamie.

PF

Pekoe Fannings

FNGS

 

Fannings

Listki tej herbaty łamane są wzdłużnie. Obficie występują podłużne włókna. Herbata bardzo drobna.

FNGS.1

Fannings 1.

BTF

Granulacja herbaty określana jest indywidualnie dla poszczególnych plantacji.

Oznaczenia herbacianego pyłu

PD

Pekoe Dust

Herbata w kolorze prawie czarna o jednakowej bardzo drobnej granulacji. Produkowana głównie na plantacjach Assam, Południowych Indii, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii i Malawi.

PD1

Pekoe Dust 1

D1

Dust 1

Herbata o bardzo drobnych listkach typu Dust produkowana  głównie na Cejlonie, w Indonezji, Chinach, Afryce, Ameryce Południowej i południowych Indii

DUST

Najniższej granulacji i jakości herbata do produkcji herbat ekspresowych.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru

“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]

Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady

Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się[...]

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce

Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]

Co to Yerba Mate

Herbata Yerba Mate, zielona herbata Yerba Mate? Czym jest Yerba Mate? Yerba Mate to roślina[...]

Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice

Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.