ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty

FF

First Flush

Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat.

SF

Second Flush

Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca.

Inbetween

Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który odbywa się między first flush a secondo flush na przełomie kwietnia i maja.

Autumnal

zbiór jesienny

Herbata zbierana jesienią o nieco bardziej cierpkim smaku. Nie jest najlepszej jakości, a mimo to produkowana jest na dużą skalę.

Monsun

Herbata pochodząca ze zbiorów odbywających się w czasie letniej pory deszczowej. Liście są zbierane przy obfitych opadach deszczu. Produkuje się ją masowo lecz nie zalicza do herbat wysokiej jakości.

Highgrown

Wysoko rosnąca

Herbata uprawiana w górach w wilgotnym górskim klimacie. Najczęściej dotyczy herbat z Ceylonu.

BIO / EKO

Herbata pochodząca z upraw ekologicznych gdzie nie używa się nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

Inne oznaczenia.

Flugtee

Herbata przybywająca do Europy drogą lotniczą maksymalnie 12 dni po zbiorze. Cechuje je bardzo wysoka jakość i cena.

Selfdrinker

Herbata szczególnie odporna na złej jakości wodę. Zachowuje swój smak przy gorszych warunkach parzenia.

1

Liście herbaty mogą się różnić od siebie jakością nawet w jednym zbiorze z jednej plantacji. Każda plantacja zatem zatrudnia kiperów, którzy dokonują oceny liści i symbolem „1” oznaczają najlepszą partię z całego zbioru. Znak ten zamieszczany jest po symbolach rodzaju i gradacji.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najlepsza herbata zielona aromatyzowana

Herbat zielonych z różnymi dodatkami jest na rynku mnóstwo. Jak z tego ogromnego wyboru wybrać[...]

Międzynarodowy dzień herbaty

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]

Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai[...]

Herbata kukicha, bocha, czy karigane

Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]

Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie

W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]

4 Comments

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.