ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sencha jest herbata bardzo znaną. Chociaż w Polsce jeszcze niewiele osób rozróżnia zielone herbaty od siebie. Większość osób, które kosztowały zielonej herbaty, miało do czynienia właśnie z Senchą.

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie znana i można nawet powiedzieć pospolita. Jeśli próbowaliście mieszanek aromatyzowanych na bazie zielonej herbaty, to właśnie najprawdopodobniej była to herbata zielona Sencha.

Jednak zieloną herbatę Sencha warto pić w postaci czystej. Jest to szlachetna herbata o bardzo pięknych listkach i jak przystało ja japońską herbatę jej liści przypominają nieco trawę: wydłużone zwinięte wzdłuż i spłaszczone.

Herbata zielona Sencha Premium Organic
Herbata zielona Sencha Premium Organic

Różnica między senchą japońską a chińską

Nazwa Sencha oznacza po prostu herbata duszona. Odnosi się do sposobu produkcji tej herbaty. Należy wspomnieć tutaj o różnicach między herbatami japońskimi herbatami chińskimi. Herbaty japońskie po zbiorze muszą być poddane fermentacji, która zostaje przerwana. I w przypadku japońskich herbat, odbywa się w to strumieniu pary wodnej. Bardzo krótko 15-20 sekund trwa sparzanie parą wodną herbatę, co niszczy enzymy, które mogłoby powodować dalszą fermentację. Następnie również w strumieniu ciepłego powietrza herbata zielona jest suszona i rozdzielana w zależności od jakości liści i formowana. Sencha to duszona herbata japońska.

Gdyby była to herbata chińska, to podprażano by ją na sucho, czyli bez pary wodnej, a w czymś w rodzaju patelni lub kotła – w zależności od skali produkcji. Są maszyny, ale też ludzie mogą robić to ręcznie.

Herbata zielona Sencha Natsu
Herbata zielona Sencha Natsu

Herbata zielona Sencha najlepsza jest z pierwszego zbioru, wtedy jest to Sencha Superior First Flush. Ten zbiór się od kwietna do końca maja, czyli właśnie teraz. Ma to związek z chińskimi tradycjami.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czarna herbata Keemun Mao Feng

Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!

Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]

Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?

Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]

Kopi luwak

Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

I wtedy piję herbatę

Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]

1 Comments

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.