ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik (jurassiccuisine.blogspot.com)

Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis na przekąskę, wprost idealną alby zaskoczyć swoich znajomych lub też delektować się nią samemu na wiosenne, coraz dłuższe wieczory. Panie i Panowie, mam zaszczyt przedstawić Yerboladki!

Przygotowanie ich jest proste, choć zabiera trochę czasu, jednak satysfakcja przewyższa cały trud włożony w ich wykonanie. No i oczywiście nie kupicie ich w żadnym sklepie, więc aby ich spróbować trzeba będzie trochę pobrudzić swoje łapki.

Do zrobienia yerboladek potrzebne będą:

  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka stołowa kandyzowanych skórek z pomarańczy lub cytryny
  • pylasta Yerba Mate

Sposób przygotowania czekoladek z Yerba Mate

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli, następnie wrzucamy do niej skórki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do momentu, aż masa zacznie z powrotem krzepnąć. W tym czasie przygotowujemy miseczkę z Yerbą: przesiewamy susz przez sitko, aby pozbyć się patyczków i większych listków, aby otrzymać drobny proszek możemy dodatkowo rozetrzeć ją w moździerzu.

Co kilka minut sprawdzamy, czy czekolada zaczyna twardnieć. To jest najtrudniejsza część przepisu: musimy wyczuć moment, w którym czekolada będzie jeszcze plastyczna, ale nie na tyle płynna żeby spływała nam przez palce. Można to rozpoznać mieszając co jakiś czas naszą masę, kiedy zaczną zostawać duże grudki czekolada jest gotowa do uformowania z niej kuleczek o średnicy 2-3 cm.

Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki

Następnie nasze kuleczki, póki są jeszcze trochę lepkie (ogrzane ciepłem naszych dłoni) obtaczamy je w Yerbie. Nie będą wyglądać idealnie, ale nie przejmujemy się tym, gdyż czekolada lubi skrzepnąć znienacka, więc w miarę sprawnie formujemy nasze bryłki z reszty gęstej masy i odkładamy je na bok. Gdy już zakończymy ten etap, możemy wykończyć nasze dzieło i nadać Yerboladkom pożądany kształt poprzez ponowne obtoczenie ich w Yerbie i ponowne „wykulanie” w dłoniach.

Zostawiamy je na chwilę w chłodnym miejscu, aby dobrze stwardniały et volia! Przekąska jest gotowa! Teraz możemy się cieszyć słodkim smakiem białej czekolady, przełamanym kwaskowatymi cytrusami i Yerbową „goryczką”. Polecam je nie tylko fanom Yerba Mate, ale także wszystkim poszukującym nowych smaków!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata dla Horeca

Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Kopi luwak

Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]

1 Comments

Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.