ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Inków inaczej Lapacho lub PAU d’ARCO, wywodzi się z medycyny ludowej Indian z Ameryki Południowej. Podstawą wywaru jest kora drzewa Lapacho. Drzewa tego rodzaju rosną w Andach, są bardzo długowieczne, istnieją okazy mające nawet 700 lat.

Jak przygotować Lapacho?

Aby przygotować Lapacho potrzebujemy litr wrzątku i około 2 łyżki stołowe kory. Wsypujemy korę do wody i zagotowujemy. Potem należy zmniejszyć ogień i gotować od 10 do 15 minut, następnie zdjąć i zaparzać około 15 minut pod przykryciem.

Herbata ziołowa Lapacho Pomarańcza
Herbata ziołowa Lapacho Pomarańcza

Gotowe Lapacho przecedzamy. Wywar pije się po przestudzeniu. Ma on charakterystyczny zapach oraz kolor- lekko miodowy. Podając można dodać miodu ponieważ smak samego Lapacho jest dość specyficzny. Nie zbyt jest ono zbyt smaczne, cierpkie gorzkawe bo to jednak wygotowana kora. Herbatę Inków pija się jednak nie dla walorów smakowych ale zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne lapacho

Lapacho jest bardzo zdrowe, zawiera wiele mikroelementów przede wszystkim żelazo, mangan, magnez, wapń i co najważniejsze zawiera Lapachol. Jest to substancja, która w dość dziwny sposób działa na nasze ciało. Mobilizuje nas do walki z wirusami m.in. wzmacnia nasz układ odpornościowy. Tutaj pojawia się niebezpieczeństwo – ciekawe działanie Lapacholu polega na tym, że nasze ciało samo walczy z wszystkimi komórkami które nie są macierzyste w naszym organizmie, dlatego też możemy pozbyć się wirusów, bakterii, pasożytów i wszelkiego rodzaju grzybów, pleśni.

Niestety działanie Lapacholu może mieć również niepożądane skutki. Układ odpornościowy może także zacząć zwalczać protezy, przeszczepy a nawet płód (jeśli kobieta jest w ciąży istnieje duże prawdopodobieństwo poronienia). Warto wspomnieć również o zwalczaniu toksyn jest to tak zwany Lapachowy detoks, którego efekty są dość przerażające. Czasem gdy ktoś ma dużo toksyn w organizmie np. jest osobą palącą czy pijącą w dużych ilościach i zaczyna taki detoks wiąże się to z mdłościami, rozwolnieniami, wymiotami. Spowodowane to jest faktem, że bardzo duża ilość toksyn zostaje nagle usunięta z ciała.

Herbata ziołowa Lapacho
Herbata ziołowa Lapacho

Przez jaki okres czasu można pić lapacho?

Nie należy stosować Lapacho do codziennego picia jako poranna herbatka. Sięgamy po nie wtedy, gdy jesteśmy chorzy, ponieważ jest to taki antybiotyk naturalny, który może mieć niepożądany wpływ na nasze ciało. Kuracja nie powinna trwać zbyt długo, po miesiącu lub dwóch należy ją przerwać. W praktyce – gdy zaczynamy być chorzy, mamy grypę, pijemy Lapacho w ilości około 5-6 filiżanek na dobę. Jego plusem jest to, że możemy przygotować wywar w większej ilości raz na dzień. Nie musimy go gotować za każdym razem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

GABA – działanie, właściwości, na sen. Opinie

Czym jest słynne GABA? Kwas gamma amino masłowy (Gamma-Amino Butyric Acid) jest neuroprzekaźnikiem blokującym, który[...]

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]

Herbata ziołowa Przeciw Grypie. Najlepsza herbata ziołowa na przeziębienie

Tymianek, dziewanna, czarny bez, lipa to zioła, które świetnie działają na nasz organizm w czasie[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?

Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]

Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Jeden komentarz do: “Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.