ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki uproszczony przewodnik po herbacianych zbiorach na całym świecie.

Afrykańskie zbiory herbaty

We wschodniej Afryce  w krajach takich jak  Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopii, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową.

Japońskie zbiory herbaty

W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października. Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha, ale wyróżnia się jeszcze 4 podstawowe okresy zbiorów.

  • Shincha – Nowa herbata, nazwa herbaty zbieranej przed tradycyjnym pierwszym zbiorem.
  • Ichibancha – Pierwsza herbata. Ta nazwa całościowo odnosi się do pierwszych zbiorów, w tym shinchy i występuje zwykle od końca kwietnia do maja.
  • Nibancha – Druga herbata. Nazwa odnosi się do drugiego zbioru w roku od czerwca do końca lipca.
  • Sanbancha – Trzecia herbata, te zbiory odbywają się w sierpniu.
  • Yonbancha – Czwarta herbata.  To czwarty termin zbiorów w Japonii i w zależności od regionu może trwać do końca października.

Zbiory herbaty w Chinach i na Tajwanie

Okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w tych krajach w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych aż do końca listopada. Okresy zbiorów są mocno związane z kalendarzem księżycowym.  Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” Qing Ming. Następne terminy zbiorów:

  • Qing Ming „jasne światło”: herbaty zbierane przed 4-6 kwietnia
  • Yu Qian „przed deszczem”: herbaty zbierane przed 20 kwietnia
  • Gu Yu „ziarno deszczu”: herbaty zbierane przed 5 maja
  • Li Xia „początek lata”: herbaty zbierane przed 21 maja

Herbaty wytwarzane z większych i starszych liści  z niższych partii krzewów mogą być zbierane przez cały okres i zbiory nie są tak restrykcyjnie powiązane z księżycowym kalendarzem.

Zbiory herbaty w Indiach i na Sri Lance

W prowincji Darjeeling oraz Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy, czasami zdarza się iż herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest „zimowym” (winter flush).

  • First Flush: marzec – kwiecień
  • Second Flush: maj – czerwiec
  • Monsoon Flush: lipiec – sierpień
  • Autumnal Flush: październik – listopad

W prowincji Nilgiri i na Sri Lance zbiory herbaty mogą odbywać się cały rok ze względu na brak pory zimowej.

W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy(First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Badanie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia herbaty liściastej w Polsce

Zapraszamy do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej spożycia i zakupu herbaty liściastej w Polsce. Z góry[...]

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

7 rad jak kupić najlepszą kawę

Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku[...]

Herbata w Indonezji

Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]

Jak wybrać dobrą matchę?

Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty

Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.